Почиње пријављивање за помоћ од 60 евра

Сви пунолетни грађани Србије са важећом личном картом и пребивалиштем у Србији од 28. априла могу да се пријаве за помоћ од 60 евра посредством сајта Управе за трезор, а од 5. маја и преко кол центра позивом на број телефона који ће бити накнадно објављен.

Заинтересовани се за помоћ могу пријавити до 15. маја, до поноћи.

Сви примаоци пензија и примаоци новчане социјалне помоћи ће аутоматски бити пријављени за добијање новчане помоћи, тако да није потребно да се пријављују. Под примаоцима пензија сматрају се и корисници привремене накнаде – инвалиди рада друге и треће категорије инвалидности, односно преостале радне способности. Остали пунолетни грађани Републике Србије, који имају активно пребивалиште на територији Републике Србије и важећу личну карту, могу да се пријаве путем портала Управе за трезор, и то на следећи начин.

Електронска пријава биће идентична као и прошле године када је држава грађанима давала по 100 евра помоћи.

Одласком на сајт Управе за трезор (idp.trezor.gov.rs), од 5. маја, за пријаву ће бити непходно унети четири податка. Све што ће бити потребно да грађани ураде након уласка на сајт је да кликну на поље "Подношење пријаве" и тамо унесу ЈМБГ, број личне карте и банку у којој имају отворен рачун.

Уколико грађани немају већ отворен рачун у некој банци, у падајућем менију треба да кликну на банку преко које желе да им буде исплаћен новац и тиме се аутоматски пријављују за ову помоћ. На тај начин ће им бити отворен једнократни наменски рачун, без икаквих трошкова.

Пензионерима, којих има више од 1,7 милиона, првих 30 евра биће исплаћено 6. маја, а други део од 30 евра у новембру. Додатних 50 евра биће им исплаћено у септебмбру.

Исплата првих 30 евра за остале грађане почеће 12. маја, и очекује да ће тај процес бити завршен у року од осам дана, до 20. маја. Других 30 евра они ће добити у новембру.