Почетак школске године у ОШ "Димитрије Туцовић" у Чајетини (видео)

Иако уз бројне дилеме које су и Министарство просвете и  директори школа као и просветни радници морали решавати у ходу, у ОШ "Димитрије Туцовић" у Чајетини све је спремно за почетак нове школске године. Ученици ће на наставу ићи подељени у групе, како је препоручено од стране Министарства  а уз сагласност епидемиолога, уз поштовање других мера здравствене заштите. Можда ће најтеже бити првацима којих је у овој школској години 79-оро у чајетинској школи, јер ће дружење са  другарима из одељења бити сведено на половину.

https://www.youtube.com/watch?v=6aCpBvsqGN0

ОШ "Димитрије Туцовић" у Чајетини  спремна је за почетак нове школске године. На родитељским састанцима који ће се одржати 31. августа, родитељи и деца биће упознати са начином рада у септембру ове године, а уколико епидемиолошка ситуације буде захтевала, са тим начином  рада ће се наставити даље.

"Свака школа је прича за себе; iма потпуну аутономију да се према сопственим околностима, према простору и кадру организује. Оно што  овом приликом желим да кажем и што мислим да је битно и за наше ученике и за родитеље, јесте то да ће рад бити специфичан , да ће млађи разреди ићи у прву смену и да нећемо ротирати смене, како је првобитно законом предвиђено. Значи, ово су специфични услови. У другу смену ће ићи старији разреди.  Оно што хоћу да нагласим је да различито раде наша издвојена одељења од матичне школе, опет спрам услова. Јабланица ће радити непромењено, као и до сада, с тим што ће часови бити скраћени на 30 минута. Школа на Златибору ће радити комбиновано, у зависности од броја ученика у одељењу. У матичној школи сва одељења старијих разреда биће подељена у групе", рекла је Милка Васиљевић, директорка Школе.

Рад по групама у вишим   разредима подразумева дељење  одељења са већим бројем ученика на групе А и Б. У уторак, 1. септембра у школу креће група Б која ће ићи на часове и у четвртак, док ће група А наставу похађати понедељком, средом и петком. Следеће седмице ће се одељења ротирати, тако да ће, наглашава директорка, бити изједначена са наставом.

"Оно што ученици не буду пратили у школи, имаће РТС, имаће Гугл- учионица где ће наставници радити он-лајн. Треба и то родитељи да знају да наставнк има четрдесетчасовно радно време у току недеље, тако да поред оних часова које одраде у учионици, део ће пропратити са децом према ономе шта се радило преко Гугл -учионице."

Ова школска година можда ће бити најтежа за прилагођавање  првацима којих је у чајетинској школи у овој школској години 79-оро , јер ће дружење са  другарима из одељења бити сведено на половину.

"Ту је била дилема да ли да се они деле на групе, али тражићемо или двориште или трпезарију, да сви буду у школи у једном моменту, просто да се деца упознају.Јер, може да се деси да буду у истом одељењу, да се групе мимоилазе и да у ствари деца нису ни свесна да су им то другари из одељења. Иначе, на Златибору су нешто мања одељења, одлична за рад . Овде су нешто већа, али са таквим искуством учитеља нема чега да се бојимо. Снаћи ћемо се добро; ја сам оптимиста", додала је директорка Милка Васиљевић.

Мирјана Ранковић Луковић