Почео хард ендуро Светски шампионат на Златибору (видео)

Ендуро мотоциклисти на Краљевом тргу

Свечаним отварањем на Краљевом тргу  и квалификацијама на полигону почела је прва трка Светског шампоната у мотоциклизму која се одржава у Србији, а део је најјачег Светског такмичења за хард ендуро мотоцикле.

Мирис бензина, звук мотора и невероватна вештина возача привукли су пажњу на полигону са балванима и камењем испод скијалишта Обудојевица. Ово је био само увод Иксрос Хард ендуро релија, како је званичан назив прве трке Светског шампионата која се под покровитељством Светске мотоциклистичке федерације икада одржава у Србији. Претходно је на Краљевом тргу четвородневни тркачки спектакл званично отворен, а председник општине Чајетина Милан Стаматовић је рекао да је ово велики догађај за малу општину.

„Ја вам желим пуно среће и успеха у такмичењу, да сви здраво, безбедно стигнете до циља, и надам се да ћете у овим паузама успети мало да се упознате и са природним лепотама Златибора и да овај амбијент пренесете широм света, Европе и да Златибор постане светски познато место, а да ово постане традиција, 

рекао је Стаматовић. Учесницима и медијима су се обратили Винфрид Кершагл испред ФИМ хард ендуро Светског шампионата и Братислав Ђурић испред Xrossa, српске организације која је после осам година рада добила домаћинство трке Светског купа у мотоциклизму. Добродошлицу је пожелела и министарка туризма, трговине и телекомуникација Татјана Матић.

„Изузетна нам је част што, поред осам земаља смо и ми домаћини Светског шампионата и још нам је драже што смо данас чули да ћемо бити и убудуће  у том календару одржавања шампионата. То је велика прилика за Репубику Србију и за, пре свега наш спортски и рекреативни туризам. Наше планинске лепотице Златибор и Тара имаће прилику да угосте многе такмичаре, али и туристе,“

рекла је министарка Матић. На такозваном прологу посматраче је својим стилом највише одушевио Британац Били Болт, који брани титулу ФИМ хард ендуро шампиона из прошле године.

 Златибор и Србија су домаћини друге од укупно осам трка у ФИМ хард ендуро шампионату чији је покровитељ Ред Бул. Победу на првом такмичењу у Израелу однео је Шпанац Марио Роман, испред Болта и легенде овог спорта Грејема Џарвиса.

Први тркачки дан је у четврак 19. маја у 8.00 часова на Тари. У петак 20. маја вози се још 100 километара по живописним пределима Мокре Горе, док ће се последњег дана у суботу, 21. маја, возачи отиснути на још 100 км хард ендуро вожње на Златибору. За сваки тркачки дан на свакој од ове три планине организатори ће означити тачке на којима ће гледаоци моћи да посматрају пролазак возача. Те тачке биће ограђене и публици је строго забрањено да се креће осталим деловима трасе који нису обележени као места за посетиоце. Свечано проглашење победника Иксроса биће одржано на Краљевом тргу у 18 часова у суботу, 21. маја.