Почела обука академије ХОРЕС

Обука незапослених лица, коју организује Академија ХОРЕС, почела је пре неколико дана. Обука прве групе полазника који се обучавају за куваре и конобаре спроводи се у хотелу Мона и у ресторану ТО „Златибор“.

Многи хотелијери и угоститељи истичу недовољну стручност запослених у обављању туристичко-угоститељских послова. Зато је Регионална развојна агенција Златибор из Ужица, у оквиру Програма развоја приватног сектора у југозападној Србији испитала ставове послодаваца и развила нове програме обука за куваре, конобаре, бармене, собарице, рецепционере, багажисте, пекаре и посластичаре.

  KUVARI 1  „Воћени најеминентнијим предавачима скројили смо обуке које су веома практичне и пријемчиве полазницима, како би у њима пробудили вољу и жељу да се пронаћу и заволе овај посао. Кроз досадашње обуке које смо вршили кроз читаву Републику Србију, ми смо запослили преко 500 људи на шта смо веома посебни. Академија ХОРЕС, која је једина образовна установа акредитована да врши преквалификације кадрова, добила је позитивна мишљења код надлежног министарства за образовне профиле конобар, кувар, рецепционер и собарице“, каже Никола Кутлешић, координатор пројекта.

Полазници су изузетно задовољни програмом, начином и квалитетом обуке. Верују да ће им овакав вид образовања помоћи да што пре дођу до посла.

KUVARI 3„У име својих колега и у своје лично име могу да изразим захвалност организаторима обуке. Утисци на самом почетку су одлични, јер смо успели да стечено знање применимо практично. Надам се да ће то имати јако великих бенефита кроз наш даљи рад и запослење“, каже Марија Марковић, мастер туризмологије.

Срђан Божић са Златибора информацију о почетку обуке сазнао је преко интернета, па је одлучио да искористи прилику и започне обуку.

„Решио сам да пробам. Нисам имао радно искуство, пошто сам спортиста. Први утисци су одлични, ради се и учи се“, каже Божић.

Лука Урошевић истиче да је веома задовољан предавачима као и условима за рад:KUVARI 2

„Кулинарство ме занима од малена, али нисам имао прилику да се окушам. Поред теоријског знања стекли смо и теоријско и сматрам да нам је ово, на неки начин, одскочна даска“.

Планом и програмом је предвиђено 960 часова теоретске и практичне наставе како би се полазници припремили за нова занимања. По завршетку обуке сви полазници ће добити прилику да своје знање практично покажу у угоститељским објектима који су се укључили у ову акцију.

Драгана Росић, www.zlatiborpress.rs