Победници фестивала "Добричино праскозорје" у дружењу са литерарцима из Чајетине (видео)

d

Победници манифестације „Добричино праскозорје“, које је пету годину за редом организовао Културни центар општине Кнић, били су гости библиотеке „Љубиша Р.Ђенић“ издвојено одељење на Златибору. Ово је била одлична прилика да се млади, талентовани ђаци друже са својим такође даровитим вршњацима из Чајетине .

Победници такмичења у стиховању, рецитовању, компоновању и сликању 5. манифестације „Добричино праскозорје“ општине Кнић, били су гости библиотеке „Љубиша Р. Ђенић“ на Златибору. Ово је трећи пут како се млади из Груже и ширег подручја, друже са својим вршњацима из школе „Димитрије Туцовић“ настављајући давно започете пријатељске и културне везе општина Чајетина и Кнић.

"Највећа награда нама јесте добро расположење и осмеси ове деце који уживају у овим прелепим пределима а наравно и у овој библиотеци. На основу њиховог расположења видимо да успевамо у томе што смо замислили, да будемо спона, копча између ове две општине и да ту сарадњу умрежимо тако да траје и у будућности", рекао је Драган Вујовић, општина Кнић.

Организатор книћанске манифестације покренуте у част српском песнику који је увек радо истицао своју љубав према Гружи, је директорка Културног центра Марија Костић.

"Праскозорје постаје манифестација која окупља све већи број младих људи и деце а са друге стране манифестација која нас води дивним домаћинима као што сте ви, дивном уживању и угођају културном и уметничком који је свакако инспиративан за праскозорце у настанку новог хита "Праскозорја", не само хита већ и сарадње током читаве године".

Током ове вечери, основци школе „Димитрије Туцовић“ издвојено одељење на Златибору, срдачно су пожелели добродошлицу својим вршњацима „Праскозорцима“ упознајући их са поезијом свог завичајног песника, Михаила Ћуповића, као и са својим литерарним умећем. Заузврат, гости су им показали чиме су заслужили своје успехе и наградно путовање на Златибор.

"Јесте време кратко али ипак мислим да нас вуче жеља да то што пре урадимо и не размишљамо о времену већ о томе како ћемо проћи и да ли ћемо то добро урадити. С обзиром да је амбијент био прелеп, да није имало буке, размишљала сам само о песми како ћу да је изрецитујем", Леа Милошевић.

"Такмичила сам се у стиховању и освојила сам прво место. Док сам писала песму, правила сам паузе и гледала природу како бих добила инспирацију", Јулија Илић.

"Мени је ово вече било предивно, посебно ми се свидела песма о деди", Нера Лекић.

"Волео бих да учествујем у "Праскозорју" јер мислим да бих био успешан у томе", Урош Станковић.

Децу су поздравили и завичајна песникиња Мирјана Ранковић Луковић која је ове године била у жирију „Добричиног праскозорја“, као и гружански писац Марко Марковић који је један од идејних твораца ове манифестације.

"Ја сам изузетно задовољан јер видим да манифестација расте у позитивном смислу, да има будућност и да смо добили републички карактер. Верујем да ће манифестација постати и међудржавна, велики сам оптимиста. Златибор је чаробна планина, a ми Гружани волимо чаролију и осећам се баш као код своје куће".

На Златибору су „Праскозорци“ боравили три дана обилазећи најлепше локације и атракције чајетинске општине, добивши обећање од младих Чајетинаца за учешће на следећем „Праскозорју“.