Победници фестивала "Добричино праскозорје" у дружењу са литерарцима из Чајетине (видео)

фестивал

Пријатељство општина Кнић и Чајетина датира од 2014. године када је почела сарадња на пољу културе која траје и данас. Заслужно за то је и Удружење за неговање пријатељства, културе и традиције ове две општине које се труди да пријатељске везе учврсти учешћем на разним манифестацијама које се одржавају у Чајетини или Книћу. Тако је синоћ у библиотеци "Љубиша Р.Ђенић" уприличен сусрет деце из Груже која су победила на конкурсу за фестивал "Добричино праскозорје", са даровитим вршњацима из чајетинске школе "Димитрије Туцовић".

https://www.youtube.com/watch?v=dyrQXvZFl9Q&ab_channel=TV%C4%8Cajetina

Недавно је у Чајетини већ традиционално одржано вече посвећено Михаилу Ћуповићу. Неколико дана касније у пријатељској општини Кнић одржано је "Добричино праскозорје". Два песника, за живота добри пријатељи, оба посвећена раду за децу, и након свог одласка са животне сцене успевају да брину о најмлађима . Јер, свака њихова песма је једно завештање које одраслима поручује да се не сме занемарити дечја бескрајна машта и таленат. А тај таленат су синоћ у библиотеци "Љубиша Р. Ђенић" показали победници фестивала "Добричино праскозорје" и млади литерарци из Чајетине који успешно учествују на  Фестивалу који је осмислио Ћупо, "Деца међу нарцисима".

Марија Костић,организаторка фестивала у Коњуши, општина Кнић , осмислила  је  наградно путовање за дванаест победника "Добричиног праскозорја" које је обухватило боравак у Тршићу и Чајетини.

"Нама је задовољство што смо гостовали вечерас у Библиотеци , задовољство нам је када видимо да су сличне енергије, сензибилитети, теме које  интересују децу, а сличне су и узрасне доби. Али то, како је значајно за нас, организаторе, сасвим сам сигурна да је много значајније за раст и развој ових младих и талентованих људи", рекла је Марија Костић која је и  директорка Центра за културу  Кнић.

Заслужно за ово дружење је и Удружење за неговање пријатељства  општина Кнић и Чајетина које се труди да пријатељске везе учврсти учешћем на разним манифестацијама које се одржавају у Чајетини и Книћу.

"Удружење постоји пар година и некако се наметнуло да се само брине о културној сарадњи између две општине, а то нама причињава, као што и сами видите, задовољство. Врло често долазимо овде код вас, на Златибор и позивамо вас да нам будете узвратни гости, да негујемо ту традицију окупљања и дружења. Сам овај вечерашњи скуп има диван  повод - "Добричино праскозорје" у част Добрице Ерића.  Вечерас смо код вас, у Златиборском округу, да се представе деца са својим радовима и уједно да ово буде позив деци из Чајетине за идуће "Праскозорје" да конкуришу, да се такмиче  друже са децом из Груже, тј. из Кнића", рекао је овом приликом Драган Вујовић из   Удружења за неговање пријатељства, културе и традиције.

Гости су изразили велику захвалност на гостопримству Библиотеци "Љубиша Р. Ђенић", Спортском центру Чајетина, завичајној песникињи која је била овогодишњи гост Фестивала, младим литерарцима, као и наставницама српског језика и књижевности из Чајетине и Златибора ,  упутивши позив на дружење у Добричиној Гружи.

Мирјана Ранковић Луковић