ПК Торник на Олимпу

пк

ПК "Торник је 12. августа успешно извео успон на највиши врх Олимпа - Митикас 2918 мнв.

Екипа од 13 чланова овог клуба кренула је пут Грчке 10. августа.

"По доласку у Грчку и првог дана на плажи, већ следећег јутра кренули смо ка планини тј. Прионију, последњој тачки до које се може аутом. Аутомобиле смо оставили на 1100 метара надморске висине и даље наставили пешице под ранчевима ка планинарском дому Спилиос Агапитос који је на 2100 мнв.После одмора и ноћења у спаваонама, рано ујутру кренули смо на завршни део успона ка Митикасу. На око 2600 мнв смо ушли у облак који је прекрио цео врх планине. Први врх на који наилазимо зове се Скала и висок је 2882м. После Скале следи спуштање ка превоју Какоскала, одакле креће најстрмији део успона ка Митикасу. Кретање је додатно отежавала магла, која је била јако густа, као и ветар и температура која је износила свега 3 степена. Због магле се нисмо пуно удаљавали једни од других и тако лагано, али сигурним корацима, преко стрмих гребена и кланаца изашли смо на сам врх", причају о својим утисцима планинари "Торника".

Смештај је група имала у "Олимпик бичу" где је провела још један дан крај мора.

Стаза првог дана (до дома) била је дуга 6 км уз 1000 м успона, а другог дана су прешли  13 км уз 900 м успона и 1900 м силаска. 
Ово је други пут да ПК "Торник" организовано долази на Олимп; први пут је то било 2008. године. Водич је био Марко Џамбасовић .

Извор: ФБ ПК Торник