ПК "Торник" на Маглићу

ПК "Торник" на Маглићу

Маглић је динарска планина између БИХ ( Републике Српске) и Црне горе на тромеђи географских области Босна, Херцеговина и Стара Херцеговина. Маглић је уједно и највиши врх Републике Српске односно БИХ 2386 мнв.

Након доласка на Пријевор( 1668мнв), један од најлепших видиковаца у НП Сутјеска, кренули смо на стазу такозваним Бањалучким смером. До највишег врха било нам је потребно око два сата. На врху пауза за фотографисање и доручак.
Потом настављамо стазом преко тзв.Црногорског Маглића са својим највећим врхом Велики Витао(2396мнв) где улазимо у НП Пива, па се даље спуштамо на Трновачко језеро(1517мнв.) где такође правимо дужу паузу. Од језера настављамо лаганом стазом до полазне тачке на Пријевору.

Стаза је била кружна, дужине око 13 километара и са око 1300 метара кумулативног успона. Велика врућина, ненормално присуство инсеката који су нам константно пили крв, није омело компактну екипу ПК Торник да безбедно заврши акцију. Водич се захваљује свим учесницима, од којих су неки по први пут на акцији клуба, а двоје учесника први пут преко 2000 мнв. Најмлађи учесник акције Лука, шеснаест година. Укупно девет планинара, сви из ПК Торник. 
Водич Петар Весовић МБ 796.