Овогодишњи фестивал фолклора окупиће 900 учесника

5. међународни фестивал фолклора биће одржан 5. децембра, у спорсткој хали у Чајетини. Окупиће 39 ансамбала са око 900 учесника. Овогодишњи мото је „Златиборе шири гране и прихвати младе ветеране“. Ову манифестацију организује удружење грађана „Ветерани Златибора“.

Овогодишњи, пети по реду међународни фестивал фолклора окупиће 39 ансамбала са око 900 учесника, и то из Словеније, Хрватске, Босне и Херцеговине, Републике Српске и Србије.

„Идеја о настанку ове манифестације потекла је на гостовањима ветерана Златибора по многим градовима и из жеље да покажу какви су златиборци домаћини“, каже Лука Весовић, члан "Ветрена Златибора".

Програм почиње у 15 часова у спортској дворани у Чајетни и трајаће до 20,30. Улаз је бесплатан. Биће изведене многе кореографије, почев од Македоније, преко Централне Србије, до игара из Словеније.

Иначе, удружење за неговање народне традиције „Ветерани“ Златибор постоји већ 6 година. Броји преко 30 чланова, од 25 па до 70 година старости. Имају разне секције, а отворена је и шкoла фолклора у основној школи на Златибору, која броји преко 50 полазника. Окупили су се уз помоћ КУД-а Златибор и већ 2 године раде самостално.

цанко„Гостујемо свуда по Србији, имали смо наступе у многим градовима – Београд, Бачка Паланка, Лозница, Врњачка Бања и радо се одазивамо свим позивима. Захвални смо Туристичкој организацији Златибор, СО Чајетина и Културно спортском центру Чајетина на помоћи, јер они су ти који увек стану иза нас“, нагласио је Цанко Пауновић, председник удружења грађана „Ветерани Златибора“.

Ова година је за њих била успешна, јер су успели да направе три нове кореографије, две дечије и једну за ветеране. Направили су самостално и две ношње. Овога лета имали су и успешан наступ на тргу, а за наредну годину планирају још више самосталних наступа.

Нада Џелебџић, zlatiborpress.rs