Отворена јунска изложба "Умјетност наслућивања" у Галерији Културног центра на Златибору (видео)

"Умјетност наслућивања“

У Галерији  Културног центра на Златибору отворена је јунска изложба, под називом  „Умјетност наслућивања“ чија је ауторка сликарка Нина Лојовић Милинић, која живи и ствара у Требињу. 

Ово је пета самостална изложба коју је до сада приредила сликарка Нина Лојовић Милинић из Требиња, иначе учесник и организатор бројних колективних изложби у региону и иностранству. Покретачи њеног уметничког стваралаштва и поимања света су:  истинска вера у људскост, врлине и љубав. Ова ликовна уметница добитник је Прве награде за допринос развоју уметничке колоније „Коло 2020“.

„У питању су три тематике повезане у једну идеју,а то је идеја о лепоти уметности и о томе шта уметник кроз уметност открива и наслућује. Техника је акрил на платну, али постоје и комбиноване технике, тачније колаж са акрилом на платну“, рекла је сликарка Нина Лојовић Милинић.

Изложба „Умјетност наслућивања“ састоји се од 30 слика, које су подељене на три циклуса. Први циклус се односи на српску иконографију, други део чине урбане пејзажне структуре градова карактеристичне по својој тајновитости, док је трећи циклус мајчинство, у ком се лик мајке симултано прожима са ликом Богородице. 

О називу и самој  изложби више је рекла сликарка и ауторка, Нина Лојовић Милинић. 
“Уметник наслућује да се нешто крије али он трага за истином у слици и у животу. Три теме које су обухваћене овом изложбом, деловале су неповезано, али управо то наслућивање уметника спојило је смену различитих токова у целину.  На овај начин треба пренети и на посматрача и гледаоца уметности да и он нешто открије о уметности иначе, уметност није само да нас забави, већ је она тајна једна велика. Парцијално сам већ излагала по пар слика из ове серије, на многобројним колективним изложбама“.

Поставка изложбе биће отворена за посетиоце до краја јуна, сваког радног дана од 10 до 17 часова у Галерији Културног центра Златибор.

Сања Глишовић