Отворена Јулска изложба у галерији Културног центра (видео)

слике

Овога јула у галерији Културног центра на Златибору са својим делима гостују уметници: Тања Старчевић, Марија Станојловић и Мирољуб Мики Кршанин. На синоћњем отварању изложбе ова три аутора било је живо и шаренолико, јер су такве биле слике и скулптуре, у којима ће заинтересована публика имати прилику да ужива до краја месеца. 

Поново је Културни центар на Златибору успео да приреди задовољство љубитељима уметности. Синоћњом изложбом обухваћена су дела три ствараоца: Тање Старчевић из Ужица и Марије Станојловић и Мирољуба Микија Кршанина из Панчева, а они су се публици обратила јединственим језиком кроз своје слике и скулптуре. 

„ Толико волим ову галерију и Златибор и толико ми је драго да се поново враћам, сада са новим циклусом. Материјал је поново керамика, али је само тема другачија. Нешто сам желела из природе да направим и прилагодим баш овом поднебљу, па сам изабрала тему птице. Највише сам, заправо, радила сове. Оне симболишу мудрост и неку мистику. Људи јако воле сове и одреагују на сову, кад год је убацим у неки свој програм“, прича Марија Станојловић.

Радећи овај циклус, Марија је користила технику каменине, односно високо печена глина. Користећи врхунску глину и глазуру, уметница се поигравала и облицима, и бојом.

„Имам елементе са правим златом и то злато се пече на 800 степени, а све остало на 1200 степени. Када по трећи пут скулптуру испечем на 800 степени, она од неке зеленкасте тиркиз боје добије феноменалну плаву, морско плаву боју.“ 

Поигравање материјалима је и одлика сликара и скулптора Мирољуба Кршанина. Своје Три Де- форме прави од отпадних, издеформисаних комада алуминијума, а уз уметничку визију и напоран рад успева да искаже своје замисли невероватно обликованим скулптурама. У Србији, а и шире, нема уметника који раде са овим материјалом, и на овај начин.

„Код овакве технике рада уопште није једноставно и лако доћи до коначног израза зато што то подразумева доста и механичке обраде, као и познавање једног веома сложеног електро-хемијског процеса пасивизације алуминијума, јер је он веома компликован материјал који одмах навлачи оксидну превлаку који након тога не прима друге материјале и љуспича се. Сви ови наноси боје су тањи од 70 микрона и заиста је потребна посебна техника. И зато понекад скулптуру радим, па је одложим на седам до десет дана, све док ме она поново  „не позове“. Ја онда препознам неки облик, неку причу у томе и онда следи тај креативни, уметнички рад“, објаснио је своју инспирацију и изазове који га заокупљају, Кршанин.

Трећа уметница својим сликама осваја публику намах и свеобухватно, о чему довољно говори чињеница да њени радови брзо налазе купце, тако да је за ову изложбу слике позајмљивала од њихових власника јер број новонасликаних није био довољан за озбиљност и величину галерије Културног центра. Тања Старчевић за свој ликовни израз најрадије бира технике акварела и сликарског угљена, а од мотива преферира људску  фигуру и портрете, као и морске пејзаже. Вешто приказује и градске сцене у акварелу. Ова јулска изложба са своја три уметника успешно је допринела добром гласу Галерије на Златибору.


Мирјана Ранковић Луковић