Отворена изложба "Вез од стакла" у КЦ Златибор (видео)

радионице „Тифани“

У галерији Културног центра на Златибору отворена је разноврсна и раскошна изложба предмета од стакла, који су настали под окриљем радионице „Тифани“ из Трипкове. Изложба ће бити отворена за све посетице до 13. октобра ,сваког радног дана од 10 до 17 часова. 

Радионица „Тифани“ Вeлимира и Ане Тошанић ове године обележава свој јубилеј, 30 година постојања, и тим поводом синоћ је свечано  отворена изложба „Вез од стакла“ за све љубитеље уметности, у галерији Културног центра на Златибору.

"Када сам почињао да учим технику витража, прво сам радио са оловним профилима, а онда сам пронашао технику која се зове тифани, по сликару из породице Тифани из Америке. Он је измислио да стакло облаже бакарном фолијом а да калајем повезује елементе, и то ми највише лежи", рекао је Велимир Тошанић, оснивач радионице "Тифани" из Трипкове. 

Гошће изложбе биле су, сликарка Даница Јевтић Шишовић која је рекла нешто више о стваралаштву радионице „Тифани“, и песникиња Мирјана Ранковић Луковић, која је отворила изложбу.  

"Није Тошанић изучивши занат умећа кроћења тог јединственог материјала, тражио за своју радионицу велике градове, већ је одабрао кутак у којем је срећно одрасто, и у којој је могао да себе употпуности да тој новој игри где се топио прозир стакла, мешале боје, песак, стварали мозаици, витражи, тежило савршенству једног ромба који тера линије да буду праве, да не беже. А машта чинила да се добар глас мајстора далеко чује", Мирјана Ранковић Луковић.

Од оснивања до данас, постигли су висок ниво обраде стакла, комбинујући различите технике: витраж, фузију, пескарење, плитки рељеф, осликавање, сито штампу. А како и Велимир каже, што се тиче технике рада фузије, Ана је за то прави експерт.

"Одучила сам се за рад пре 15 година дефинитивно,а највише је утицало и одрастање и окружење и рад мог оца, као и стакло као материјал. Основно је савладати резање стакла, а све остало је машта и инспирација коју налазимо радећи овај посао", истакла је Ана Жугић. 

 У сарадњи са Пројектним бироима, оплеменили су многе јавне установе и приватне резиденције, пословне објекте као и објекте од националног и верског значаја у земљи и иностранству.