Отворена изложба "Два плус један" у Културном центру на Златибору (видео)

Отварање иѕложбе

У Културном центру на Златибору синоћ је свечано отворена мајска изложба „Два плус један“,чији су аутори, ликовни уметници Зорица Ђорђевић  и  Жарко Станковић из Параћина, и Дејан Миливојевић из Јагодине. 

Ликовни уметници Зорица Ђорђевић, Жарко Станковић и Дејан Миливојевић, у Културном центру Златибор представили су велику изложбу малих формата „Два плус један“, коју чини 65 слика. Велика изложба малих формата је изложба коју карактеришу различитост и својеврсност у приступу, поетици и тематици сваког од њених аутора, и то је оно што ову изложбу чини другачијом од осталих. 

„Идеја се родила на прост начин, ми смо по вокацији различите сликарске особе, ми смо покушали  ту различитост и сличне идеје које имамо да спојимо у групну изложбу.Направили смо мале формате који су лаки за организацију и изложбу, ово је четврта поставка изложбе "Два плус један", а публика је до сада лепо прихватила и одреаговала на читаву поставку слика“, рекао је Жарко Станковић,  академски сликар, графичар. 

Уметници и аутори изложбе нису тежили да њихова дела и слике буду сличи, већ је свако од њих задржао аутентичност и  свој лични печат. Дејан Миливојевић акценат ставља на женске портрете, женске актове, Зорица Ђорђевић на рељеф- слике, апстрактних форми, док је преокупација Жарка Станковића калиграфија, слике са стиховима и словима. 

„У питању је мотив љубав, дали према одређеној особи, животињама или према некој поезији. Моја преокупација је поезија, то су стихови српских песника, а ја сам својим гестом хтео да покажем емоцију, коју људи јако добро схватају и ако већина у страној земљи где су изложбе биле не зна ћирилицу . На мојим сликама су стихови, или делови стиха или само геста: Момчила Настаcијевића, Јована Дучића, Оскара Давича, Десанке Максимовић, Црњанског итд“, рекао је Жарко Станковић, академски сликар-графичар.

„Ја сам пробао да испоштујем ту моју женску фигурацију коју негујем од 2006. године, али овај пут је присутна у нешто другачијем облику. Енергију која је на већим форматима тешко je сустити на мале формате, али колико толико мислим да смо успели, публика је та која ће најбоље да одреагује и да оцени“, рекао је Дејан Деки Миливојевић, слободни уметник. 

Сво троје учествовали су  на арт симпозијуму „Сликарска душа истока“ који је одржан на Златибору  2021. и 2022. године. Поставка ове серије слика биће отворена за посетиоце до 5. јуна, сваког радног дана од 10 до 17 часова у галерији Културног центра Златибор. 
 

Сања Глишовић