Отворена 31. Ликовна колонија у Трнави (видео)

лк

Јуче је по 31.пут отворена Ликовна колонија „Трнава – Владимир Митровић“ , у организацији Културног центра Чајетина и Атељеа у Трнави, а под покровитељством општине Чајетина. Ове године у сазиву колоније су уметници различитих генерација који долазе из: Београда, Новог Сада, Пожаревца, Бајине Баште,  Ужица, Шљивовице, Сирогојна и Златибора. У наредних пет дана они ће радити, дружити се и стварати своја дела која ће публика имати прилику да види крајем године кроз изложбу у чајетинском Дому културе.

У наредних пет дана ће, у атељеу Владимира Митровића у Трнави, радити, дружити се и стварати једанаест сликара из Србије, чија дела ће публика имати прилику да види крајем године кроз изложбу у чајетинском Дому културе. Ова 31. Ликовна колонија у организацији Културног центра Чајетина и атељеа у Трнави, свечано је отворена јуче у окриљу породице Митровић. О њеном трајању је говорио Добривоје Борчић, један од оснивача колоније.

"Прву колонију која је овде основана, основала је Културно-просветна заједница из Ужица са Културно-спортским центром из Чајетине и породицом Митровић. Имали смо сликаре из Бугарске, Украјине, Македоније, Црне Горе, БиХ, и цела Војводина била је покривена сликарима који су долазили овде. Са Владом сам пријатељ... не треба ни говорити какав. Захваљујући том познанству и пријатељству, ова колонија је и опстајала." 

О првим ликовним зборовањима код златиборског врсног скулптора и дивног домаћина Влада Митровића, говорио је ужички сликар Драган Тасић.

"Сада када сам ушао у овај атеље, тако ми је драго да се вратим и сетим 30-так година уназад. Ја сам овде учествовао на три, или четири прве колоније када је покојни Владе тек размишљао о овом атељеу. Изнад садашњег атељеа је била једна чесма, колико се ја сећам, и те Владове камене птице, па смо се ту окупљали, сликали, дружили се и долазили радо код Влада. Тада, док није ни био урађен овај пут, силазили смо кроз шуму, а ја сам једну од мојих првих изложби направио баш у овој буковој шуми... Сећам се како смо качили слике на дрвеће", прича са осмехом Тасић.

Међу овогодишњим учесницима, у Трнави је по први пут Ева Гравара из Београда.

" Ја сам стварно одушевљена и окружењем, и породицом која нас је овде примила. Први пут сам овде и надам се да ћемо се лепо провести. Почињемо сутра да радимо, да сликамо... Ја сам сликар из атељеа, иначе, и ово је за мене изазов, јер баш сам хтела да опробам да сликам напољу, да видим како то изгледа кад је штафелај напољу. Ја ћу радити пејзаже, уље на платну, и то на онај начин како  ја доживљавам и како се будем осећала у том тренутку."

Овогодишњу колонију „Трнава – Владимир Митровић“, уз анегдоте и сећања на трнавског сликара, скулптора и надасве пријатеља, отворили су етнолог Боса Росић и песникиња Мирјана Ранковић Луковић, а испред организатора – Културног центра Чајетина, сликаре је поздравила и пожелела добродошлицу Горица Станић. 


МРЛ