Отворен 10. Научно стручни симпозијум „Хотелска кућа 2015“ на Златибору

На Златибору у хотелу Мона отворен је 10. Научно стручни симпозијум „Хотелска кућа 2015“. Овај догађај, чији је генерални покровитељ Влада Републике Србије, окупио је еминентне научне раднике и угледне привреднике из земље и региона. Главна тема скупа је „Развој хотелијерства у фази приступања Србије Европској унији“.

С обзиром да је Србија 2009. године поднела кандидатуру за пријем у Европску унију, Симпозијум „Развој хотелијерства у фази приступања Србије Европској унији“ организован је управо да би се Удружење хотелско угоститељске привреде Србије на време припремило, када је реч о стандардима, регулативама и предприступним фондовима које доноси ЕУ. Научни радници из Србије, Црне Горе, Босне и Хецеговине, Македоније и представници привреде који су се нашли на овом скупу су са свог аспекта указали на положај хотелске индустрије и хотелијерства. На основу тога доћиће се до одређених предлога и закључака који ће бити предложени надлежном министарству за њихово даље спровођење.

simpozijum georgi  „Хотелијере прво мучи то што када се ради о планинским и бањским хотелима велики проблем представљају одмаралишта која би требала да буду регистрована само за раднике власника тих одмаралишта и јавних предузећа, њихове чланове породица али не за трећа лица. Друго РХ центри који су специјализоване болнице а понашају се као хотели плаћају ниже тарифе за струју, порезе и друге дажбине а исто приходују на тржишту као било који други хотел. Када се ради о градским хотелима наш проблем је велики. Приватни смештај и хостели су забрињавајући за хотелску индустрију, с обзиром да се ту повећава број ноћења док код хотела не прелази 34%. То питање мора да се реши првенствено у Београду, Новом Саду, Нишу и другим градовима“, рекао је др Георги Генов, директор удружења хотелијераи ресторатера Србије ХОРЕС. Генов је рекао да ће се на овом скупу водити расправа и о висини стопе ПДВ-а, нагласивши да се Удружење хотелијера залаже да ПДВ на храну уместо досадашњих 20% буде 10%, јер сматра да храна није луксуз него потреба и да би његово смањење допринело повећању прихода државе.

Чињеницу да је хотелијерство јако осетљива категорија привредне делатности потврдила је и проф. др Лукреција Ђери, државни секретар за туризам РС:

simpozijum lukrecija„На првом месту је економска ситуација (раст курса евра у односу на динар) јако утиче на пословање хотелијера јер све се исказује у динарима. Видимо данас мигрантску кризу, видимо терористичке акције, дакле једну општу нестабилност. Ту је наравно и конкуренција. Отварају се стално нови хотели са бољом, квалитетнијом и иновативнијом понудом, другачијом стратегијом формирања цена, неке авио компаније уводе рестриктивне мере...“Ђеријева истиче важност перманентног подучавања радне снаге јер запослени у хотелијерству креирају хотелијерски производ, они су носиоци тог производа и њихово задовољство, способност и стручност да одреагују у сваком тренутку и да удовоље госту, директно се одражава и на задовољство гостију који ће се увек враћати, што представља примарни циљ хотелијера.

Директор ТО „Златибор“ Арсен Ђурић је рекао да Златибор прати савремене трендове и тенденције у туризму и када је реч о улагању у инфраструктурне пројекте и када је реч о приватним инвестицијама, градњу нових хотелских капацитета, у реконструкцију и проширење постојећих капацитета и садржаја, што Златибор сврстава у једну од водећих дестинација у Србији.

simpozijum arsen"Ми се тиме не задовољавамо. Тежимо да постанемо један европски и светски туристички центар и у наредном периоду ћемо и као локална самоуправа проналазити пројекте у које ћемо инвестирати средства како би се унапредила туристичка понуда, употпунили садржаји али и створио позитиван амбијент за приватне инвестиције које ће свакако употпунити туристичку понуду“, истиче Ђурић.

На Симпозијуму ће бити представљен велики број научних радова и презентација угледних хотелијера. Они ће се по идеји организатора наћи у тематском зборнику научно стручних радова од међународног значаја.

Драгана Росић, zlatiborpress.rs