Откривена спомен-табла учесницима у Мисији "Халијард" (видео)

Од средине 1944. до почетка 1945. године народ златиборског краја је учествовао у масовном спасавању савезничких пилота чије су авионе обориле немачке трупе стациониране у западној Србији и источној Босни. На позив Југословенске војске у Отаџбини, Златиборци су спасавали оборене пилоте, бринући се да безбедно буду пребачени  до импровизованог аеродрома у Прањанима код Чачка, одакле су  америчким авионима одлазили до савезничких база у ослобођеној Италији. У част оних Златибораца који су учествовали у мисији спасавања, јуче је испред Културног центра на Златибору  откривена информативна табла као подсетник на овај тренутак српске историје. Исте информативне табле налазе се и у златиборским селима Шљивовица и Сирогојно.

https://www.youtube.com/watch?v=QjXVOPht71k&ab_channel=TV%C4%8Cajetina

Након свечаног откривања информативне табле Златиборцима који су учествовали у мисији спасавања америчких пилота за време 2. Светског рата,  у сали Културног центра на Златибору одржана је  свечана академија на којој су њиховим потомцима уручена признања од стране председника Удружења операција Халијард, потпуковника авијације у пензији Џона Капела и председника општине Чајетина Милана Стаматовића.

"Општина Чајетина је имала ту част, а наравно и дужност и обавезу да вас позове  да сви заједно јавно истакнемо заслуге ових људи и да можда уклонимо ту  "хипотеку" која кроз историју прати српски народ, а мислим да ће ова скривана историја кад-тад доћи на видело и да српски народ мора да добије заслужено место у свету, и заслужено место у историји," рекао је, између осталог, Милана Стаматовића.

"Желим да се на почетку захвалим председнику Општине, господину Стаматовићу, и општини Чајетина за партнерство које смо успоставили поводом овог догађаја. Након 77 година ми смо данас овде да се захвалимо људима који су помогли америчким летачима током другог светског рата", истакао је Џон Капело,  председник Удружења операција Халијард.

О признањима која су примили, потомци својих срчаних предака изразили су дирнутост и захвалност овим чином.

"Деда ми је, причајући о том периоду Другог светског рата, поменуо своје учешће у спасавању пилота тако да сам ја негде у другој години средње школе била упозната са улогом коју су он и моја покојна баба имали у томе. И у Бранешком пољу, а и касније када су их сакривали од непријатељских јединица које су кроз село пролазиле,  пилоти су   били у најмању руку збуњени спремношћу српског народа да им у тој мери помогну," прича  Љиљана Тијанић- Костић, унука Вељка Тијанића и додаје: "Веома сам поносна на ово признање јер деда је био једна од централних фигура мог одрастања и увек сам се негде руководила тиме да у животу морам ићи оним путем који нам је он утирао."

Драган Марковић, унук Павла Марковића је рекао:"Знао сам доста о тим догађајима само што је то било све скривано, заташкано... Хвала Богу да то полако излази на видело." 

На питање како се осећа поводом примања признања, одговорио је: "Препоносно!"

Драгана Јечменица - Јањушевић, унука Драгомира Јечменице, каже да јој је о тим догађајима причала бака, али  у том периоду није била довољно одрасла да би могла да разуме шта се заиста дешавало.

"Међутим, да је мој деда био један велики човек - то сам знала, од многих људи сам то чула и  врло  сам поносна", истакла је Драгана.

На свечаној академији приказан је и  спот о Златибору праћен песмом "Златиборе мој зелени боре" коју су извели хор и симфонијски оркестар Радио телевизије Србије, а у наставку програма ученица четвртог разреда средње угоститељске школе Александра Јокић прочитала је текст о мисији Халијард. Програма  је завршен песмом “Тамо далеко” у извођењу  Вујице Драговића.

Мирјана Ранковић Луковић