Осмо издање "Кустедорфа" од 21. до 26. јануара

Осми међународни филмски и музички фестивал „Кустендорф“ одржаће се од 21. до 26. јануара, у Дрвенграду у Мокрој Гори. Организатор фестивала је „Раста интернешенел“, а покровитељ Министарство културе и информисања Републике Србије. Идеја овог фестивала, чији је оснивач и уметнички директор наш прослављени редитељ Емир Кустурица, јесте промоција и афирмација младих талената филмске уметности из Србије и целог света. У такмичарском делу програма, биће приказано 17 филмова, од чега ће нашу земљу представљати остварење "Торба", редитеља Марка Сопића, док је у српско-швајцарској копродукцији урађен филм "Рингишпил", редитеља Луке Попадића. Комплетан такмичарски програм можете сазнати овде.

У склопу циклуса Нови аутори, биће приказани филмови:  "У мраку" (Србија, Горан Станковић), "Отворени кавез" (Србија/Немачка, Синиша Галић) и "Хрчци" (Мексико, Гилберто Гонзалес Пењила).

Такође, биће уприличена и изложба плаката Андреја Кончаловског, тј. колекција филмски плаката, фотографија и кадрова из филмова овог руског редитеља ( Сибиријада, Помахнитали воз...). Изложбу је припремио Филмски музеј из Лођа.

У музичком делу програма наступиће: најпознатија српска блуз гитаристкиња, Ана Поповић, рок састав Партибрејкерси,  руска виолинисткиња Аљона Бајева, ромски састав из Румуније Тараф де Хајдукс и трубач из Молдавије, Адам Стинга.

Присутни ће бити у прилици и да погледају: "Ретроспективу великана" и "Савремене тенденције", који ће обухватити како неке од филмских класика из претходних деценија ("Аризона Дрим", "Андреј Рубљов"...), тако и новија остварења, попут новог филма Никите Михалкова, "Сунчаница".

Жири овогодишњег "Кустендорфа" чине: Клоди Осар (Француска), Аманда Невил (Велика Британија) и Алекс Гарсија (Мексико).