Осликани "Екс понто"

Синоћ је у Галерији „Чигота“ отворена изложба слика Драгана Стојкова под називом „Екс понто“. Слике су из циклуса посвећеног Андрићевој истоименој поеми, као и читавој галерији ликова из литературе. Оне су својерврсна ода љубави и стрепњи, а публиковане су као илустрације у књизи „Екс понто“ која је изашла 2013. године у едицији Вукотић медиа, а за коју су предговор писали Матија Бећковић и Миро Вуксановић.

Драган Стојков излаже од 1971. године када је приредио прву самосталну изложбу у Новом Саду. Од тада је одржао више од 60 самосталних изложби, а учествовао је на преко 180 колективних изложби у земљи и иностранству. За његово сликарство критичари кажу да формирао властиту ауторску позицију специфичног (фото)реализма. Оваквим приступом Стојков је у серијама урадио запажена дела на основу фотографија уметника, почев од Лазе Костића .

„Ја сам почео са Лазом Костићем. Он је био велика инспирација пошто станујем у његовој кући. И онда, сплетом околности, сам покренуо цео циклус слика посвећен „Санта Марија дела салуте“ која је доживела јако леп успех и биле су промоције у Лондону, у Италији и наравнио по неким нашим местима. Онда је уследила „Вера Павладољска“ са Матијом Бећковићем. То је исто јако лепо прошло,“ прича за „Златиборпресс“ Драган Стојков. „Онда сам се одважио, пошто изузетно поштујем Андрића и његово дело, да направим циклус слика посвећен његовој првој и највећој љубавној песми у прози.“

DSC_0154 (Medium)

Циклус посвећен Андрићу и „Екс понту“ садржи читаву галерију ликова међи којима су његов учитељ Љуба Поповић, његове љубави, сарадници, животна сапутница... Урадивши ову изложбу, Стојков је неким од тих слика илустровао „Екс понто“ па се 2013. године појављије књига за коју предговор пишу књижевници Бећковић и Вуксановић.

„Пуно ствари ми некако као идеје стоје у глави, а онда та реализација долази у неким таласима, тако да неколико година сам радио на томе. Онда, кад завршим циклус, гледам да направим књигу .“

Ова изложба, која ће у Галерији "Чигота" бити до недеље 30. јула,  била је запажена не само код нас већ у многим галеријама широм света. Следећи циклус је већ у настајању, каже Стојков, и посвећен је још једном великану српске књижевности - Милошу Црњанском и његовом „Ламенту над Београдом“. Када буде завршен, и од њега ће се начинити необична књига , једно уздарје које само уметник уметнику може пружити.

Мирјана Ранковић Луковић,