Оркестар Марка Глигоријевића победник 44. Сабора трубача на Златибору

По оцени стручног жирија победник 44. Сабора трубача Западне Србије је оркестар Марка Глигоријевића из Бајине Баште. Најбољи трубач – меморијална награда Мићо Петровић припала је Јанку Јовановићу из оркестра Љубивоја Диковића и Јанка Јовановића из Пожеге. Најбољи трубач, по оцени жирија публике и новинара је Иван Јовановић из оркестра Ивана Јовановића из Ужица, а за најизворније музицирање награђен је оркестар Стефана Марковића из Бајине Баште. Број оркестара који су се пласирали за финално такмичење 57. Сабора трубача у Гучи, које ће се одржати 12. августа, знаће се после одлуке предтакмичарског одбора Драгачевског сабора трубача у Гучи.

 Одлуку о победницима донео је стручни жири у саставу: Никола Мијаиловић, професор трубе из Београда, Иван Јовановић, професор тромбона и баритона из Београда и Александра Вељовић, етномузиколог из Крагујевца. По њиховој оцени најбољи оркестар 44. Сабора трубача је оркестар Марка Глигоријевића из Бајине Баште.

trubaci 1„Ја сам пресрећан. Ми смо прошле године на овом сабору добили награду за најбољег трубача. Ове године је дошла награда за најбољи оркестар. И даље настављамо са вежбањем. Видећемо како ћемо проћи у Гучи, прво да одсвирамо најбоље па ако дође нека награда биће одлично. Што се тиче организације све је било на нивоу, немам никакве замерке“, за zlatiborpress је изјавио шеф победничког оркестра.

Један од чланова стручног жирија – проф. Никола Мијаиловић каже да је музицирање трубачких оркестара из године у годину све боље. То што се ове године за пролазак у Гучу надметало само шест оркестара, никако не значи да је квалитет мањи. Њихов наступ окарактерисао је једном речју -  „фантастични“.

Најбољи трубач – меморијална награда Мићо Петровић припала је Јанку Јовановићу из оркестра Љубивоја Диковића и Јанка Јовановића из Пожеге.  Јанко каже да је ову награду очекивао, с обзиром да су се за такмичење вредно припремали дуже време. По његовом мишљењу конкуренција је била веома јака, а сви оркестри који су наступали су одлично свирали. Овај оркестар на златиборском сабору трубача 2013. године узео је награду „прва труба“ и „златна труба“, а прошле године у Гучи освојили су награду за најизворније музицирање.

По оцени жирија публике и новинара најбољи трубач овогодишњег сабора, је Иван Јовановић из оркестра Ивана Јовановића из Ужица.  

trubaci 3„Пресрећан сам са наградом. Ову награду сам освојио и прошле године. Такмичење је прошло феноменално. Чим сам одсвирао већ сам био задовољан, зато што је свирка била баш онаква каква је требало да буде“, истиче Јовановић.

За најизворније музицирање награђен је оркестар Стефана Марковића из Бајине Баште. За најбоље одсвирану песму ове године награђен је оркестар Бранка Остојића из Карана. Најбољи тенориста је Горан Поповић из оркестра Марка Глигоријевића.Најбољи басиста је Милијан Сретеновић из оркестра Бранка Остојића, а најбољи бубњар је Дејан Милчановић из оркестра Игора Митрића.

Централна манифестација Сабора трубача отпочела је „Трубачком будулицом“ која је у раним јутарњим сатима кренула од Златибора ка Чајетини, најављујући и позивајући мештане и туристе на овај јединствени догађај. У 16 часова на Тић-пољу одржан је дефиле шест трубачких оркестара, колико их се и такмичило за пролазак у Гучу. Овогодишњи Сабор традиционално је отворен химном Златиборског сабора –Златиборе мој зелени боре, коју је извео оркестар Марка Глигоријевића заједно са свим оркестрима- учесницима Сабора.мирослав

Такмичарском дану претходила је Смотра изворног народног стваралаштва, која је одржана у суботу-вече на Тић пољу. У програму су учествовале певачке групе „Шљивовица“ и „Распевани Златибор“ Рожанство, КУД „Златибор“ из Чајетине, КУД „Ђидо“ Богатић, фрулаш Ацо Марковић из Сирогојна и трубачки оркестри Љубивоја Диковића и Јанка Јовановића из Пожеге.

Организатор ове традиционалне културно туристичке манифестације је Спортски центар Чајетина, а стални покровитељ је општина Чајетина. Генерални покровитељ је „Ваљевска пивара“, а генерални спонзори су Апартманско насеље „Златиборски конаци“ и Агенција за туризам, некретнине и мењачница „Златибор турс“.

Овогодишње саборовање завршено је концертом Мирослава Илића.

Драгана Росић, www.zlatiborpress.rs