Органска производња јаја у домаћинству Јевремовић у Бранешцима(видео)

org

У чајетинском селу Бранешци развијена је органска производња јаја а главни мотив домаћинства Јевремовић није зарада већ здравље. Радоје и Милена Јевремовић, након што су силом прилика остали без сталног запослења, одлучили су да се баве пољопривредом и узгојем домаћих животиња и заједно са својим синовима, снајом и унучадима унапређују своје домаћинство.

Како покренути посао на селу питање је и размишљање које је постало свакодневница многих, било да нису запослени, раде за нередовне или мале плате или су већ годинама уназад у томе али имају потребу за додатним приходима. Радоје Јевремовић бави се сточарством дуги низ година и на свом регистрованом домаћинству узгаја краве, овце и свиње а од пре три године започео је и са производњом органских јаја. Међутим, каже да никада није било теже пољопривреднику јер је дошло до наглог повећања цена сточне хране и приходи су сведени на минимум.

"Од крупне стоке имамо девет крава музара, 15 свиња, 30 оваца и око 500 кокошки носиља и товних пилића. Син је кренуо са производњом органских јаја па ћемо видети како ће бити задовољан с обзиром да је дошло до поскупљења сточне хране а откупне цене су и даље исте. Млеко је 30 динара по литру, цена концентрата за живину је 60 динара, за краве око 50 динара док је цена кукуруза 45 динара", каже Радоје Јевремовић, пољопривредник из села Бранешци.

Жељу за бављењем производњом органских јаја имао је Владан Јевремовић и уз помоћ својих укућана идеја је реализована. 2019. године набавио је десет кока носиља а затим постепено увећавао своје јато које тренутно броји око 500 кокошака. Органска производња базира се на томе да живина проводи што више времена у природи, да се креће по земљишту које није третирано ђубривима и да се храни оним што нађе у природи уз незнатан додатак кукуруза. 

"Услови за настанак органског јајета јесу да кокошка мора да има слободан испуст, да се креће и пасе траву, да чепрка, храни се глистама и црвићима. У зимском периоду оне слабо носе а у пролеће, када крене вегетација, носивост се повећава. Након изношења јаја из објекта где бораве кокошке, јаја одлазе на класирање и стављање печата који свака фарма треба да има. Сходно класи у којој се налази, свако јаје има своју цену и на мојој фарми цена се креће од 14 до 16 динара", рекао је Владан Јевремовић, произвођач органиских јаја.

Све послове везане за производњу органских јаја овај млади пољопривредник обавља уз помоћ својих укућана а проблема око пласмана нема с обзиром да се у непосредној околини налази велики број ресторана и угоститељских објеката. План на овој регистрованој фарми за наредни период јесте проширење јата како би се подмириле све потребе тржишта.