Округли сто - Ужичка нахија у Другом српском устанку

У Библиотеци "Љубиша Р. Ђенић", поводом обележавања 200-годишњице Другог српског устанка организован округли сто на тему „Ужичка нахија у Другом српском устанку и обновљеној држави од 1815 – 1839 године“. Овај научни скуп, одржан у сусрет Видовдану, од вишеструког је значаја, а можда највише због што бољег разумевања прошлости. Јер, као што је у свом поздравном говору рекла директорка Библиотеке Снежана Ђенић: „Само разумевајући своју прошлост можемо објаснити време у којем живимо, али и време које тек долази“.

Први и Дрги српски устанак поставили су темеље нововековној српској држави, те с тога не чуди да се тако посебном времену и посебним људима у континуитету и на разне начине посвећује пажња и одаје почаст, а један од таквих је и овај научни скуп. Уводни реферат имао је др Живота Марковић, који је подсетио да је учешће спског народа у Другом устанку још увек важно јер су Срби кренули не само у борбу за ослобођење од турске власти, већ и у сламање турског феудалног система, после чега је и дошло до обнављања српске државе и развоја грађанског друштва у Србији, као и обнове националних установа како на нивоу Кнежевине Србије, тако и у нахијама до локалног нивоа.

Историчар Драгиша Милосављевић, чија је тема била „Градња, обнова истрадање цркава и манастира од 1815. -1839.“, истакао је да је овај скуп од толиког значаја да би било добро да је одржан на нивоу једне од републичких културних установа, па је тим пре одао признање општини Чајетина што је направила овакав потез.

Очекује се да ће овај скуп резултирати и радом дисертација, публикација, базе података, укључујући и Зборник рада.