Одржана светосавска академија у Дому културе у Чајетини (видео)

Светосавска академија поводом Савиндана одржана је у Дому културе у Чајетини, а ове године је посвећена јубилеју 800 година од успостављања аутокефалности Српске православне цркве. Организатор је Црквена општина Чајетина и црква Светог Архангела Гаврила, уз свесрдну помоћ Спортског центра Чајетина и Туристичке организације „Златибор“.

Чајетински храм ће ускоро прославити 130 година постојања, али тек други пут у својој, и историји ове варошице, организује светосавску академију. Жеља и намера организатора  је да се овај догађај омасови и уђе у бит и срж народа, као и  да у што скоријем периоду буде више дешавања сличног карактера, рекао је јереј Петар Лазић, старешина цркве Светог Архангела Гаврила у Чајетини.

„Чега ћемо да се сећамо ако ћемо Косово да заборавимо? Шта ћемо да славимо ако Савиндан нећемо? Има ли ишта битније од те две ствари у српском човеку и у српској души. Свети Сава је тај који нас је одржао све ове векове, а ова година је посебна јер обележавамо 800 година аутокефалностисрпске цркве, што посебно има везе са Светим Савом. Срби када су год били на његовом путу лакше су превазилазили све недаће којих, на жалост, није било мало“, каже јереј Петар Лазић.

Поздравну беседу у славу Светом Сави је одржао јереј Ненад Ивановић, стрешина храма Светог Преображења Господњег на Златибору:

„Свети Сава је наш духовни отац који је читав српски народ привео Христу, Богу живоме и истинитоме. Није Свети Сава заменио Христа, како неки неупућени или злонамерни говоре о њему, већ управо супротно. Он је читав наш народ привео у сркву Бога живога и охристовио његово биће. Свети Сава је довршио крштење Срба које је почело у време словенских апостола Кирила и Методија крстивши наш језик, нашу ћирилицу и целокупну српску културу и просвету“.

Чланови црквеног хора „Светог краља Владислава“ из Пријепоља, и ове години извели су свој програм. Поред „Величанија Светом Сави“ из духовног програма, могле су се чути и  родољубиве песме: „Тамо далеко“, „Креће се лађа Француска“, „Ово је Србија“, „Ој Србијо лепотице“...

„Нама је Савиндан већ традиционалан. Од 1999. године активно учествујемо у савинданским академијама. Јако је леп тај сам приступ празнику коме се деца веома радују. Ове године имамо пуно ангажмана . Сарадња са општином Чајетина је остварена преко нашег свештеника оца Игора Ерића који је пријатељ са вашим парохијским свештеником. Ми смо прошле године први пут гостовали, а они су одлучили да ту сарадњу наставе и ове године", каже Искрица Радоњић диригент црквеног хора „Свети Краљ Владислав“ из Пријепоља.

Програм је употпуњен звуцима гусала, као и наступом фрулажа Марка Џамбасовића.

https://www.youtube.com/watch?v=I2vD5-IJyPc&feature=youtu.be

Драгана Росић