Одржана последња седница Еко одбора у овој школској години (видео)

еко одбор

У ОШ „Димитрије Туцовић“ у Чајетини одржана је четврта седница Еко одбора, последња у овој школској години. 

Еко школа из Чајетине  у овој школској години спровела је многобројне активности и пројекте значајне за селекцију отпада и циркуларну економију, а обележени су и сви значајни еколошки датуми у овој години. Координаторка Еко школе Зорица Милосављевић веома је поносна на резултате рада из претходног периода.  

„Завршили смо пројекат „Свака лименка се рачуна“ и добили смо новчану награду од 50 хиљада динара. Од тог новца опремљена је учионица и урађено је 15 клупа, а учионица ће почети са функцијом следеће школске године. Завршен је пројекат о води, проучавање и анализа безбедности воде, односно количине нитрата у два извора: у Јабланици и Јевремовића извор. Целе године су деца проучавала изворе и нису нашли нитрате, што значи да је вода у том слислу исправна. Успоставили смо сарадњу са школом из Пљеваља са којом смо реализовали заједничке конкурсе, а они су сада објавили један свој часопис у ком су објављене све активности наше Еко школе“, каже координаторка Еко школе, Зорица Милосављевић. 

Чланови Еко одбора посебну пажњу на овој седници посветили су договорима око организовања Еко вашара. Организатори се надају да ће и овога пута имати подршку институција и организација са опдручја Општине и да ће заједничким снагама успешно реализовати ову активност којом ће ова школска година бити завршена. 

„Ми желимо да тог дана буде музика, презентација, текст и промо материјал, који ће осим полица са изложбеним радовима додатно унапредити промоцију одрживог развоја, наших еко школа и промоцији пута ка еко Општини. Овде није циљ ни зарада, већ је јако важно ширење еколошке свести и значај очувања природних ресурса, и  на који начин ми можемо да рециклирамо отпад и како од старог можемо направити ново. Главни партнер нам је КЈП „Златибор“, који ће дати разне идеје и који ће узети највеће учешће“, каже Зорица Милосављевић, координаторка Еко школе. 

Главни циљ  Еко вашара јесте послати поруку о значају очувања животне средине, како би Чајетина у наредном периоду уз подршку свих суграђана постала прва еко општина у Србији.