Одржана обука о правима детета у ОШ "Димитрије Туцовић" (видео)

Обука о правима детета је тренинг који се организује у оквиру пројекта "Образовање за права детета" у који је ОШ "Димитрије Туцовић" у Чајетини укључена од марта 2019. године. Цео пројекат се реализује уз подршку Ужичког центра за права детета и Песталоци дечије фондације из Швајцарске.

Циљ обуке о правима детета је да се деца кроз различите подтеме упознају са темом "Права детета".  Сваке године окупљају се ученици шестог разреда и то је ове године било по 8 девојчица и 8 дечака издвојеног одељења на Златибору и матичне школе у Чајетини.

"Ове године смо за два дана обрадили различите теме а то су тема насиља као негативне друштвене појаве, ученици су научили разлику између жеља и потреба, бавили смо се стереотипима и предрасудама као предусловом за стварање дискриминације и дискриминацијом као појмом. Затим смо се бавили конвенцијом о правима детета јер је она најзначајнији документ који покрива ову тему и бавили смо се партиципацијом ученика превасходно у школском животу али и генерално у свим оним сферама у којима ученици могу да дају своје мишљење и да учествују у креирању процедура и правила који се тичу њих ", каже Јагода Јеремић, школска координаторка на пројекту.

Најважнија запажања ученика увек су везана за њихове свакодневне приче.

"Оно што је значајно јесте да они из свог свакодневног школског живота умеју увек добро да препознају различите ситуације, да препознају како су они некада превентивно или интервентно реаговали на насиље, да ли се врши дискриминација у њиховом окружењу... То је добро за њих јер генерално износе своје критичко мишљење о ситуацијама у којима на неки начин учествују у школском животу", рекла је Јагода Јеремић.

Деца су позитивно реаговала на обуку након које су планиране  мале акције које ће организовати Ученички парламент. С обзиром на тренутну ситуацију и поштујући све безбедносне мере све ове активности биће организоване онлајн тако да ће ученици снимати кратке филмове који ће бити постављени на сајту школе.

https://www.youtube.com/watch?v=4ZSMOgzIBd4&feature=youtu.be Данка Миловановић