Одржана 12. седица СО Чајетина

На 12. седници СО Чајетина, која је одржана данас, одборници су усвојили завршни рачун буџета општине Чајетина у висини од 1.583.319.875,31 динара. Овај податак говори да је остварење чајетинског буџета у прошлој години било 73,64%. Усвојен је и извештај о раду ЈП „Културно спортски центар Чајетина“, ТО“Златибор“ и ТО Регије Западна Србија за 2016. годину.

Када је усвојен буџет општине Чајетина за 2016. годину, био је у износу од 1.790.000.000,оо динара. Првим ребалансом у јуну, буџет је износио 2.150.000.000,оо, а у истом износу остао је и након другог ребаланса од октобра месеца. По завршном рачуну који је данас усвојен, реализацију му је била 73,64%, односно 1.583.319,31 динара.

милан  "Не можемо до најситнијих детаља да најпрецизније предвидимо како ће се остваривати прилив по основу накнаде за уређење грађевинског земљишта, јер често пута инвеститори имају своје разлоге, па инвестицију или пребаце за наредну годину или је развуку по фазама.Али, све што смо планирали, ми смо и одрадили и буџет је на реалном нивоу",  каже Милан Стаматовић, председник општине Чајетина.

Одборници су данас усвојили и извештаје о раду за 2016. ЈП "Културно спортски центар" Чајетина, Туристичке организације Златибор и библиотеке "Љубиша Р. Ђенић", као и предлог одлуке о оснивању музеја "Конак".

"Циљ овог завичајног музеја био би заштита и презентација наше богате културно - историјске баштине, кроз културу сећања на знамените историјске личности, у вековној историји туризма на Златибору",  каже Снежана Ђенић, директорака Библиотеке.

На данашњој седници усвојен је и предлог одлуке о допуни одлуке о утврђивању доприноса за уређивање грађевинског земљишта, по којој је инвеститор дужан да у оквиру своје парцеле обезбеди минимално 80% од укупног броја прописаних паркинг, односно гаражних места. Такође, за недостајућа паркинг или гаражна места, инвеститори ће од сада плаћати накнаду у изноцу од 500.000,оо динарапо необезбеђеном паркинг месту.

план

"Ми ћемо сигурно наћи начина да обезбедимо паркинг простор , јер Златибора има колико хоћете и тај новац који будемо убирали од ове накнаде, ми ћемо правити подземне гараже. Већ сада имамо неколико инвеститора који раде на томе и ми ћемо као локална самоуправа изградити  довољно паркинг простора, да то неће бити проблем", истиче Стаматовић.

Под тачком разно, водила се расправа о проглашењу Парка природе Златибор, а скупштина је донела Закључак у коме стоји да се СО Чајетина оштро противи проглашењу овог парка, што ће јавно изнети на сутрашњем састанку са представницима министарства пољопривреде и заштите животне средине, где ће, између осталог, бити предате и примедбе у писаној форми.

Нада Џелебџић, zlatiborpress.rs