Одржан скуп у Чајетини у оквиру пројекта "16 дана женског активизма" (видео)

женски активизам

Поводом обележавања Међународног дана борбе против насиља над женама и спровођења кампање „16 дана активизма против насиља над женама“ , Удружења грађана"Златиборски круг" из Чајетине и „Снага пријатељства“ – Амити из Београда су у недељу, 28. новембра организовали  скуп у просторијама Удружења пензионера општине Чајетина, на тему: „Зауставимо насиље над старијим женама, одмах!“ Догађај је реализован у оквиру пројекта „Унапређење безбедности жена у Србији", који спроводи Агенција Уједињених нација за родну равноправност и оснаживање жена, у сарадњи са Министарством унутрашњих послова и уз подршку Норвешке амбасаде у Београду.

У оквиру пројекта „Унапређење безбедности жена у Србији", у Чајетини је одржан скуп у организацији  Удружења грађана "Златиборски круг" из Чајетине и „Снага пријатељства“ – Амити из Београда, са циљем да се подигне свест старијих жена на селу о различитим облицима насиља у породици и родно заснованог насиља , као и о механизмима заштите који су им на рсполагању, укључујући надлежности Заштитника грађана.

"Насиље је законом забрањено и не треба да га трпе, било да је у питању физичко или психичко насеље, или економско искоритавање и занемаривање њихових потреба, било сексуално насиље. Жене треба да траже помоћ и да га пријављују јер нема разлога да га трпе. Прошла су времена када се сматрало да је то ствар породице, " нагласила је  Надежда Сатарић из Удружења „Снага пријатељства“ – Амити и додала: "Ако трпе насиље, оне су у великом ризику да њихово здравље буде ослабљено, не само физичко већ и психичко. Ако трпе економско искориштавање у ризику су да буду у сиромаштву, па чак и у бескућништву." 

УГ "Златиборски круг" је добро упознато са положајем жена у сеоским срединама јер је дуго година било пружалац услуге Помоћ у кући старима . Кроз пројекат који заједнички спроводе са удружењем "Снага пријатељства", овога пута концентрисане су на популацију старијих жена на селу.

"У сарадњи са геронто домаћицама, вести о томе какви модели системске заштите од насиља постоје, каква превенција треба да буде, виће пренете до тих жена које су удаљене и често немају никакве информације о томе да може да им се пружи помоћ.  Геронто домаћице ће носити календаре које је организација АМИТИ штампала за долазећу годину на којима су одштампани бројеви телефона организација у нашем крају, СОС центра у Ужицу, и телефони полиције, тј. оних служби које су задужене за помоћ женама које су у насиљу", рекла је Весна Белчевич, ПР УГ "Златиборски круг" Чајетина.

Геронто домаћице су, преко "Златиборског круга", прошле обуку о томе како препознати породично насиље и како адекватно поступити у том случају.

"То се дуго времена решавало у кругу породице. Међутим, када се жене мало охрабре и када се поведе разговор са њима, може да се помогне да се жена оснажи да се избори за себе. Мало се у том смислу и код нас мења свест жена, о њеном положају  у кући, породици, друштву," прича Милена Марић, координатор службе "Помоћ у кући".

Овај скуп је реализован у оквиру пројекта „Унапређење безбедности жена у Србији" који спроводи Агенција Уједињених нација за родну равноправност и оснаживање жена, у сарадњи са Министарством унутрашњих послова, а уз подршку Норвешке амбасаде у Београду.

Мирјана Ранковић Луковић