Одржан шести Еко квиз у просторијама библиотеке Љубиша Р. Ђенић у Чајетини (видео)

e

У организацији ОШ "Миливоје Боровић" Мачкат, организован је шести општински квиз знања из екологије - Еко квиз, у библиотеци Љубиша Р. Ђенић у Чајетини. Еко квиз је део активости у оквиру Међународног програма еко школе. 

Након паузе од две године, у просторијама библиотеке Љубиша Р. Ђенић у Чајетини, одржан је шести Еко квиз у организацији ОШ "Миливоје Боровић" из Мачката. У квизу је учествовало шест екипа које сачињавају ученици школа из Мачката, Шљивовице, Сирогојна, Љубиша, Чајетине и са Златибора. Квиз се састоји од осам игара у којима су питања разноврсна и поређана по тежини. 

"Тематика квиза односи се на екологију и еколошке проблеме. Деца су добила материјал из кога су припремали квиз. У припреми материјала учествовали су наставници биологије наше школе и тако обезбедили поузданост тих чињеница и текста који су деца добила за учење. Свака школа је унапред добила материјал и ученици су имали довољно времена да се припреме. Такмиче се кроз осам разноврсних игара почев од тих где ће морати да покажу знање о одређеним појмовима и чињеницама, до оних забавних где ће показивати спретност и брзину", рекла је Марија Спасенић, професор разредне наставе и један од организатора квиза.

Према речима Марије Спасенић, свест о очувању животне средине код деце је на завидном нивоу а на наставницима је да им ту свест продубе и обогате.

" Припремали смо се месец дана из разних материјала који су нам дали наши наставници. Надамо се веома добром успеху",  каже Јована Крејовић, ученица седмог разреда из Мачката.

" Мислим да су противници јако добри, не желим превише да очекујем али се надам да ћемо бити међу прва три места. Веома се трудим да не загађујем околину и да не бацам смеће, у кући гасим светло у циљу очувања енергије и у случају неког квара, нпр. покварене славине, обратим се родитељима", рекла је Мина Радибратовић са Златибора.

У организацији овогодишњег квиза подршку су пружили наставници и ученици школа учесница, библиотека Љубиша Р. Ђенић успупивши свој простор, а ту су и спонзори који су припремили вредне награде за победнике квиза. Неке од награда су карте за вожњу Голд Гондолом, породична улазница за Дино парк, паметни сат, блутут слушалице и ваучери у ски школи Голд Маунтајн на Златибору.

Прво место је освојила екипа из Основне школе "Миливоје Боровић" из Мачката, друго место екипа из Основне школе "Димитрије Туцовић" са Златибора и треће место екипа из Основне школе "Саво Јовановић Сирогојно" из Сирогојна.

Такмичење је надгледао стручни жири у саставу: Драгица Секулић, магистар биологије и креатор квиза; Станојка Ђукић, креатор квиза; Драгана Росић, представник ЈКП "Златибор".