Одиграна монодрама "Милош Велики" (видео)

м

У сали Библиотеке "Љубиша Р. Ђенић" у Чајетини синоћ је изведена монодрама "Милош Велики-Књаз српски", по тексту Милована Витезовића. Улогу српског кнеза одиграо је глумац београдског Позоришта на Теразијама, Александар Дунић.

Жанр историјске монодраме је нешто у чему се глумац Александар Дунић изузетно добро сналази. У сарадњи са писцем Милованом Витезовићем, Дунић је обликовао две личности из српске историје: Јанка Катића и кнеза Милоша. Глумац је синоћ, пред излазак на сцену, за Златибор прес годворио о сарадњи са недавно преминулим писцем и о улогама које је одиграо и пред чајетинском публиком

„Смрт писца доживљавам као велики лични губитак и жал што смо остали без тако једног великог интелектуалца и мудрог човека кој је из историје извлачио подуке и поуке и који је народу говорио да историја јесте „учитељица живота“, да то нису празне речи. Из историје има шта да се чује од великих људи, великих појединаца, нешто што може да усмери наш живот, да  му да правац и доведе нас у једну ситуациу која је тежња, верујем, свачијег живота: да живимо у хармонији и миру сами са собом, и са светом и људима који нас окружују“.

Монодрама обухвата живот кнеза Милоша од почетка до краја. Сликовито и упечатљиво описани су најбитнији догађаји из кнежевог живота који су одређивали његову судбину, али и судбину српског народа.

„Он је на различите начине утицао преко пола века на српско друштво и српску историју и није случајно речено да је он наш највећи државник 19.века. Оно што је на мене, као човека, оставило највећи утисак је то што су људи у то време имали апсолутне обавезе и апсолутна права. Није се он крио ни иза кога, све је било његово: и обавезе и права. Није патио од конформизма. Био је спреман, без обзира што је лично био веома богат човек и што му је богатство било велико,  да  у сваком тренутку да свој живот, ако то од њега народ и држава траже.“

Идеја и смисао монодраме, каже Дунић, јесте у томе да потакне људе да се преиспитују, да се замисле о сопственим животним циљевима, узорима и идеалима и аманету који остављају нараштајима. 


Мирјана Ранковић Луковић