Образовање без граница у оквиру програма прекограничне сарадње Србије и Црне Горе

Представници Заједничког техничког секретаријата за подршку програмима прекограничне сарадње Србије и Црне Горе, у петак, 22. децембра, посетили су чланове пројектног тима у Чајетини, где се реализује пројекат Подршка инклузивном образовању и обуци за свакодневни живот деце и младих са сметњама у развоју, који финансира Европска унија.

Пројекат, под слоганом Образовање без граница, у Србији спроводи основна школа „Димитрије Туцовић“ у сарадњи са Удружењем грађана Златиборски круг из Чајетине и Специјалном школом „Миодраг В, Матић“ из Ужица. У Црној Гори, реализатор пројекта је „Дневни центар за децу и омладину са сметњама и тешкоћама у развоју Пљевља“, у сарадњи са Центром за децу и младе са сметњама из Берана, средњом школом „Танасије Пејатовић“ из Пљеваља и Удружењем родитеља деце са сметњама „Зрак наде“.

Гости су посетили Центар за асистивну технологију, опремљен и покренут у оквиру пројекта и Дневни боравак за децу са сметњама у развоју „Зрачак“, који су смештени у основној школи у Чајетини.

Директорка школе, Милка Васиљевић, која је менаџер пројекта у Србији, представила је до сада реализоване активности и набављену опрему и најавила активности које ће се реализовати до краја пројекта. Представљене су идеје које ће омогућити одрживост пројекта и будуће фунцкионисање Центра за асистивну технолију, као и ширу примену и коришћење средстава и опреме у другим школама и од стране појединаца којима је потребна таква врста подршке.

Миљана Матовић и Живко Колашинац из Заједничког техничког секретаријата за подршку програмима прекограничне сарадње Србије и Црне Горе су у разговору са члановима пројектног тима изнели корисне савете везане за завршетак пројекта. Пројекат је започет у октобру 2016. и траје до средине јануара 2018. године.

Ова посета је реализована као део редовног програма праћења реализације пројеката који се спроводе у оквиру прекограничне сарадње Србије и Црне Горе, а које финансира Европска унија.

Весна Белчевић, програм асистент