Обележен Дан библиотеке у Чајетини (видео)

дан библиотеке

Дан чајетинске библиотеке „Љубиша Р. Ђенић“ , која прославља 118 година постојања и рада, обележен је синоћ у просторијама библиотеке. Свечаном академијом обухваћена је промоција монографије „Доброчастиви и часни путеви Господњи“ Снежане Ђенић као и изложба фотографија из књиге и слика академског сликара, Радомира Верговића, чији су радови о знаменитим Златиборцима заступљени у њој.  

Једна библиотека која се труди да својим читаоцима излази у сусрет на све начине због којих овакве установе културе и постоје, са правом се може звати народна библиотека. Једна таква библиотека је „Љубиша Р. Ђенић“ у Чајетини, која је јуче прославила свој дан. Број оних који су дошли да славље подрже и улепшају својим присуством, говорио је у прилог томе. 

"Библиотека је место окупљања љубитеља књиге, стваралаца, књижевника, уметника, одржавања концерата, семинара и других едукативних програма. Промоције књига, изложбе, стручна предавања, само су део културне понуде која може да задовољи префињене и захтевне укусе наше публике" рекла је на почетку свечаности Љиљана Ракић, библиотекарка.

Укуси публике били су и синоћ задовољени јер су се пред њиховим очима нашли испрепрлетани ликови из старинских времена , уметнички доживљени и оваплоћени радом академског сликара Радомира Верговића, и њихове илустрације и животопис онако како су представљени у књизи „Доброчастиви и часни путеви Господњи“  Снежане Ђенић, историчарке уметности. Ова изложба је својеврстан поменик знаменитих личности златиборског краја током 19. и 20. века у којем су, за разлику од неких других, заступљене и жене, што даје монографији емотивнији и драматичнији тон.

"Ово је својеврсни поменик који обухвата дванаест личности из различитих епоха, који су одабрани по њиховим заслугама и историјској улози коју су имали. Сви они, свако на свој начин, обликовали су данашњи Златибор. Свака од ових биографија је истовремено и историја у малом једног простора, и једног времена који су појединцима дати", истакла је ауторка монографије и директорка чајетинске библиотеке, Снежана Ђенић. 


Поред архивске грађе која укључује фотографије, записе, документа, писма и друго, монографија је обогаћена портретима које је, у договору са ауторком, радио академски сликар Радомир Верговић. Да би осликао њихове ликове, и кроз те ликове карактере људи који су некада дисали, делали и за собом траг остављали својим делима, Верговић је подробно ишчитавао њихов животопис, трудећи се да их учини што вернијим на сликама.

"Оно што је занимљиво , а на исти начин ме и одушевило, јесте то да је заступљен и један део женских ликова које су праве јунакиње наше, то су жене које су носиле на својим леђима и у својим душама много тога. Ту сам се посебно трудио да код њих изразим читав тај комплекс осећања, читав тај тежак живот које су водиле, и наравно, искушења у којима су биле и које су побеђивале својом вољом," рекао је , између осталог, Верговић.

 
На обележавању Дана библиотеке додељене су, као и сваке године,  захвалнице сарадницима и најбољим читаоцима. Ову свечаност је својим наступом учинио још богатијом, хор „Златиборска вила“.

Мирјана Ранковић Луковић