О трошку Фонда ПИО у бање 40 пензионера из Чајетине

Републички фонд за пензијско и инвалидско осигурање расписао је конкурс за слање пензионера у бање на рехабилитацију.

Право на бесплатну рехабилитацију у здравствено-стационарним установама и бањско-климатским лечилиштима током 2020. године, у трајању од 10 дана, имају корисници старосних, инвалидских,  породичних, пољопривредних пензија и пензионери самосталних делатности који имају пребивалиште на територији Републике Србије и чија је пензија до износа од 27 775 динара. У десетодневи борак пензионера у некој од 25 бања у Србији укључени су и трошкови превоза.

Ранг листе ће се формирати у Фонду ПИО, а захтеви се примају у удружењима пензионера.

Пензионери са територије општине Чајетина захтеве подносе у Удружењу пензионера општине Чајетина. Уз захтев је потребно приложити чек од пензије, неку лекарску документацију, а образац захтева попуњава се у просторијама Удружења. Из категорија старосне, инвалидске и породичне пензије из општине Чајетина на боравак у бањама имаће 40 пензионера: 21 из старосне, девет из инвалидске и 10 из категорије породичне пензије. Поред износа пензије, у бодовање улазе и године радног стажа до одласка у пензију (свака година 1 бод) и време коришћења пензије (свака година 1 бод).

Приликом подношења захтева пезионер има право избора три бање, ипак, за оне који остваре право на рехабилитацију,  упућивање у одређену бању вршиће се на основу медицинске документације коју ће разматрати трочлана лекарска комисија.

Иако је о овом конкурсу јавност обавештена путем медија, секретар УП општине Чајетина, Предраг Ршумовић, каже да је Удружење своје чланство, које броји око 700 пензионетра, обавестило пре свега преко СМС порука, а обавештени су и председници месних одбора, који су на терену у могућности да информишу своје чланове. На видним местима  залепљени су и плакати. У Удружењу кажу да је интересовање велико, многи долазе да се детаљније информишу, неки прикупљају документацију, а само за два последња дана захтеве је предало 38пензионера.

Пезионери општине Чајетина навикли су на добру организацију летовања преко Удружења

За ово лето била је формирана група од 50 људи за одлзак у Грчку у мају,а била је започета и припрема за одлазак у септембру. На жалост, отказано је и летовање у Чању. С обзиром на околности које је проузроковао корона вирус, летовање је изостало, па је то вероватно и разлог више за велико интересовање за бање.

 За све заинтересоване конкурс је отворен до 7. септембра 2020. године.