„О беседништву и реторици“, промоција монографије (видео)

промоција

Синоћ је у Библиотеци „Љубиша Р. Ђенић“ у Чајетини представљена књига  „О беседништву и реторици“ Мирјане Стакић која је изашла крајем прошле године у издању Педагошког факултету у Ужицу, Универзитет у Крагујевцу.


Монографија „О беседништву и реторици“  Мирјане Стакић је књига која може имати широку примену, ако се има у виду значај говорништва у нашем друштву и свакодневици, књига за којом се може посегнути из знатижеље али и потребе за бољим сналажењем у животним ситуацијама на било ком пољу када је потребно показати говорничко умеће.

„Скоро десетак година предајем предмет који се зове реторика, на Педагошком факултету, и једноставно потреба да својим студентима пружим што квалитетнију литературу, што квалитетнији извор одакле ће моћи да пронађу оно што их интересује, да усаврше своје умеће говора које је јако важно за професију коју су одабрали. Ова реторика, односно Књига о беседништву  и реторици је резултат истраживања и рада који је трајао више од четири године, тако да буквално све што је објављено код нас у Србији о реторици о беседништву може се наћи у литератури ове књиге“, каже  проф.др Мирјана Стакић. 

Педагошки факултет у Ужицу традиионално организује беседничке вечери где студенти говоре беседе које сами припремају вежбајући на часовима реторике како да их напишу и како да их казују на најбољи могући начин. О тим вечерима Мирјана Стакић каже да остављају веома јак утисак и на публику, и на учеснике.  

„Мени као професору је јако интересантно на самом почетку колико они имају неку врсту неверице у своје способности и да тај преображај који доживе на крају, не само да позитивно изненади мене, већ изненади и њих. Они нису свесни тога какве потенцијале имају и каква снага се налази у сваком од нас“. 

Добар говор би требало да буде ослобођен бирократског жаргона, хвалоспева, баналних фраза, непотребних туђица, и при том прилагођен времену, простору и слушаоцима, рекла је, између осталог, ауторка промовишући своју књигу..

„Рецимо, ја бих препоручила, кога интересују беседе и беседништво, једног изванредног беседника који се зове Милош Весин. Реч је о теологу, а његове беседе су духовне беседе, али говори о савременим темама које су прожете православљем и духовношћу“. 

Монографија „О беседништву и реторици“ изашла је крајем прошле године у издању Педагошког факултету у Ужицу, а промоција у Чајетини је била прва у низу предстојећих. Професор доктор Мирјана Стакић је овом књигом показала да је свакако добар реторичар, а  пред својом публиком потврдила је и говорничко умеће, што је и најбоља препорука за саму монографију.