Нове мере Владе Србије ступају данас на снагу, а трајаће наредних десет дана

Новим мерама од данас до 3. децембра радно време угоститељских објеката, ресторана, кафића, барова, клубова, као и трговинских центара, позоришта, биоскопа и других установа културе и приређивача посебних и класичних игара на срећу ограничава се и они неће радити од 18.00 до 5.00 сати наредног дана, наводи се у новој Уредби владе објављеној у Службеном гласнику. О томе је Телеграф Бизнис већ раније писао.

Наиме, како смо први објавили, овом Уредбом измењени су неки чланови претходне уредбе тако да је остало да продавнице и други малопродајни трговински објекти неће радити од 21 до 5.00 сати.

Апотеке, бензинске пумпе у обављању делатности продаје горива и угоститељски и други објекати који врше доставу хране, могу да раде без ограничења, наводи се у Уредби.

Међу новим мерама је и обавезно безусловно коришћење личне заштитне опреме у затвореном простору, као и на отвореном простору у оним ситуацијама где се не могу избећи међуљудски контакти.

Влада је прописала и забрану свих јавних окупљања с присуством више од пет особа у затвореном и на отвореном простору. Међутим, од ове мере изузети су радне организације, школске установе, продавнице, тржни центри и слични објекти, за које важи прописано ограничење броја присутних особа у сваком тренутку у односу на квадратуру објекта (минимум 4 м2 по особи).

Влада је прописала и омогућавање рада од куће свим запосленима код којих то радни процес допушта.

Такође, међу мерама је и строга контрола обавезе ношења заштитне маске у возилима јавног превоза, уз ограничење максималног броја путника у возилу на половину декларисаног капацитета возила.

Прописана је и строга контрола спровођења кућне изолације, кућног карантина (самоизолације), као и свих осталих противепидемијских мера које су на снази.

Извор: Телеграф