Нове локације за јахаћа грла, фијакере и четвороточкаше на Златибору

СО Чајетина донела је почетком јула Одлуку о комуналном уређењу општине Чајетина, којом је јасно дефинисано уређење јавних површина и привремених локација. Овом одлуком су, пре свега,  дефинисане нове локације за јахаћа грла и кочије, као и четвороточкаше на Златибору, тако је решен дугогодишњи проблем, а по речима председника СО Чајетина, Милоја Рајовића, надлежне инспекције добиле су рок од петнаест дана да ову одлуку спроведу у дело.

Дуго најављивана,  одлука о комуналном уређењу општине Чајетина већ је ступила на снагу.  Без ње, надлежне инспекције нису могле да контролишу стање на терену, које је, по речима Милоја Рајовић, председника чајетинског парламента, веома сложено, јер је  централни део Златибор највише оптерећен, и то привременим објектима,  јахаћим грлима и четвороточкашима. Сходно поменутој одлуци, инспекцији је наложено да се централни део Златибора уреди.

rajo"Једним делом је Одлука о комуналном уређењу општине Чајетина испоштована и инспекције су већ на терену, прате све што се дешава на Златибору. Ја сам делимично задовољан и надам се да ће у накраћем могућем року, ова одлука бити спроведена до краја", каже Милојхе Рајовић, председник СО Чајетина.

Након одлуке, спроведена је лицитација за места за  јахаћа грла и фијакере, која је била успешна. Већ је и уређена нова локација за њих, и то изнад златиборске пијаце, са 22 места за коње и 4 за фијакере. Годишња накнада је 20.000 динара за једно грло и 40.000 за фијакер. Нова локација сада пружа и боље хигијенске услове.

"Мислим да је ово добро решење, с обзиром да оно тамо шта се дешавало, ни мало није било прикладно. Паметније је овако и овде радити, него раније како се радило. Да ли је лоше обележена локација или не, заиста не знам, али ко тражи коње, он ће их и наћи. Неке рекламе су већ окачене, тако да коме требају коњи, наћи ће их, где год да су", прича нам Милан Ћирковић, радник ранча "Зова".

milan

Власници јахаћих грла и фијакера имају замерку на, како то кажу, лоше обележене путоказе ка локацији где се сада налазе. Тврде да их туристи тешко налазе и да им због тога посао слабије иде. Међутим,  код језера где су раније били, заиста им, због хигијене, није било место.

"Знамо да су променили локацију, и то недалеко од постојеће, а простор где су до сада били, ми ћемо уредити. Наравно да ћемо ставити додатне путоказе и упутити људе на њихову нову локацију и на тај начин им омогућити да раде као што су и до сада и да зарађују", каже Рајовић.

У припреми је и нова локација за четвороточкаше, недалеко од старе и то низводно низ реку Обудојевицу, која ће ускоро бити у функцији и која ће власницима, али и корнисницима, обезбедити боље услове превоза по ободима Златибора. Рајовић каже да са њима постоји добра сарадња, сем договора око вожње по централном делу Златибора, али и да више проблема стварају туристи који на ову планину дотерају своје четвороточкаше и возе их куда желе. У наредних два три месеца, биће тачно обележене зоне са путоказима, где ће јасно бити дефинисано куда се све могу возити четвороточкаши.

Нада Џелебџић, zlatiborpress.rs

https://www.youtube.com/watch?v=6MniI4LRVig