Новчаницe од 500 евра више се неће издавати, али важе

Новчаницу од 500 евра од данас издају само централне банке Немачке и Аустрије, али и оне ће престати 26. априла, тако да је ниједна од 19 централних банака у еврозони неће издавати, а до сада штампане новчанице и даље ће важити.

Директор Одељења за националне центре за борбу против фалсификовања и за анализу новчаница и кованог новца у Сектору за послове с готовином Народне банке Србије Мирослав Јеремић каже да ће грађани и даље моћи да користе новчаницу од 500 евра.

„Грађани ће без временског ограничења и даље моћи да је користе и за плаћање и за штедњу, било у банци или сламарици”, рекао је за РТС Јеремић, преноси Танјуг.

Подсећа на пример немачке марке, која и даље може да се замени у немачкој централној банци, без провизије. То је могуће учинити и у Србији, али није бесплатно.

Објашњава да се одустало од издавања новчанице од 500 евра јер је Европска централна банка закључила да се често користи за криминалне трансакције - плаћање наркотика и оружја, и ствара проблем када је потребно да се врати кусур.

  Извор: Политика