Нова златиборска атракција – ротирајући ресторан у хотелу Торник

Почетком 2020. године Златибор је добио још једну атракцију, ротирајући ресторан у хотелу Торни. Ово је први објекат оваквог типа који је у Србији саграђен у последњих четрдесет година и први ротирајући ресторан у централној Србији.

Технички гледано, ово је био веома захтеван пројекат посебно имајући у виду да се ради о ресторану површине 650 метара квадратних на четвртом спрату и да је инвеститор захтевао систем без вибрација и буке. Сама бетонска плоча на којој је постављен систем је пројектована тако да има носивост од око 350 тона тј. 500 килограма по метру квадратном.

Како би се решио проблем буке купљена су три сименсова мотора. Проблем вибрација је решен уградњом авионских точкова од пуне гуме испод ротирајуће платформе. Брзина ротације може да се подешава тако да се у току шезедесет минута направи један, два или више кругова. Занимљиво поменути да је током радова власник хотела Мирољуб Алексић, често надгледао радове. При конструкцији система се водило рачуна о свим елементима у градњи како би се спречиле незгоде и кварови.

Оно што представља посебну драж овог ресторана је панорамски поглед како на центар Златибора тако и на предео према Торнику. Мермерни под је рађен у сивим и белим тоновима. На зидовима се налазе портерти српских владара у природној величини, као и мапа Душановог царства. Особље је добро обучено, пријатно и ефикасно тако да ће посетиоци имати одличну услугу док уживају у златиборској панорами.

За крај треба поменути да ће по свему судећи Златибор захваљујући ротирајућем ресторану хотела Tornik Sky  ући у Гинисову рекорда као најмање место на свету које има ротирајући ресторан.

Извор и фото: Златибор.тв