Нова такса на рачуну за струју од августа

Грађани ће на јулском рачуну за струју, који ће им стићи током августа, имати нови трошак у виду таксе за унапређење енергетске ефикасности, рекао је Радован Станић, директор за снадбевање електричном енергијом Електропривреде Србије (ЕПС).

Ипак, он истиче да је реч о минималним износима.

"Реч је о закону коју се примењује од 1. јула, тако да ће се на новим рачунима појавити и нова ставка. Говоримо о цифри од 0,015 динара по киловат-сату, која није занемарљив трошак, али мислимо да грађане неће значајније угрозити. То практично значи да је на потрошених 100 киловати-сати струје додатни трошак 1,5 динара, а за просечну месечну потрошњу од 400 киловата рачун ће бити увећан за око 6 динара", објаснио је за Блиц Станић, уз напомену да тако појединачни трошак неће бити велики.

Он је навео да се овако прикупљена средства сливају у заједнички фонд и уплаћују на рачун Министарства енергетике, које ће их на адекватан начин пласирати даље и тако допринети општем тренду повећања енергетске ефикасности.

Осим на рачунима за струју, нова такса за унапређење енергетске ефикасности од првог јула налази се и на рачунима за гас и гориво. Она износи 0,15 динара по кубном метру гаса, односно исто толико по продатом литру горива.

Тако ће рачун у домаћинству које троши око 875 кубних метара гаса бити већи за око 11 динара.

 

Извор: ГЗС / Блиц