Нова издања библиотеке и библиотечке активности (видео)

Библиотека "Љубиша Р. Ђенић" је током пандемије део планираних културних дешавања пребацила у виртуелни свет па су се неке манифестације, попут Фестивала пољског цвећа , Ерског кабареа и других, могле пратити на њиховом сајту, преко друштвених мрежа и јутуб канала. Тренутно због послова око ревизије књига није отворена за читаоце, али им је на располагању огранак Библиотеке на Златибору где се књиге могу позајмљивати. 

https://www.youtube.com/watch?v=DwWQ9qbBkB8

Библиотека "Љубиша Р.Ђенић" је током пандемије свој рад са корисницима свела на минимум и уз строго поштовање предвиђених здравствених мера, а реорганизовала је и програм културних дешавања. Ипак, није изгубила континуитет у одржавању манифестација, већ их је пребацила у виртуелни свет, напомиње директорка библиотеке, Снежана Ђенић.

"Прва манифестација коју смо одржали онлајн била је наш традиционални Фестивал пољског цвећа којим се наша библиотека укључује у реализацију пројекта Хортикултурне библиотеке Србије. Учесници на овом скупу били су чланови Мреже Србије, Републике Српске, БиХ, Хрватске и Македоније. И Видовдан, Дан библиотеке, био је премештен у виртуелни свет а главни догађај била је виртуелна изложба слика из колекције наше библиотеке. Још једна наша традиционална манифестација, Ерски кабаре, премештена је у виртуелни простор у оквиру кога је расписан и конкурс за најбољег афористичара, и снимљена комедија "Кашаљ" по сценарију нашег познатог афористичара Слободана Симића".

У свом издавачком раду Библиотека није посустала. Напротив! Успела је да изда седам књига, што је више него у претходних 20 година, а то су: "Добра деца" Драгице Цвијовић, "Нежни кротитељ публике - Слободан Љубичић" аутора Зорана Јеремића, "Сломљена крила Златибора" Дејана Ђерића, "Дођи кад хоћеш" Слободана Симића, "Што ми слику не остави ђедо" Милосава Радибратовића, "Хероји или издајници" Момчила Димитријевића и "Трнава на Златибору" аутора Милосава Обрадовића и Данила Станојевића. У овој години стигла су још два издања. У сарадњи са "Свитком" изашла је књига "Поетска и прозна егзалтација Мирјане Ранковић Луковић" аутора др  Милована Гочманца, а у сарадњи са "Чигојом" књига за децу "Мењај свет"  коју је написала млада Ленка Смиљанић.

Библиотеку су у претходном периоду  посетила деца и библиотекари из Пожеге у оквиру свог пројекта "Библиобус - библиопчелица", као и деца из школе "Свети Сава" из Борача код Кнића. У току је и конкурс за најбољег афористичара који се одржава у оквиру Летњег уличног ерског кабареа који би, према Плану и програму Библиотеке, требало да се одржи у августу. Тренутно, због послова око ревизије књига, Библиотека "Љубиша Р. Ђенић" у Чајетини није отворена за читаоце, али им је на располагању огранак Библиотеке на Златибору.

Мирјана Ранковић Луковић