Обележен Дан чистог ваздуха (видео)

Сарадња Србија шума и Гондоле

ЈП "Србија шуме" у континуитету организује акције пошумљавања трудећи се да очува живот шума, а самим тим здрав ваздух и животi живих бића. На Светски дан чистог ваздуха, Парк природе Златибор је ове године у сарадњи са ЈП „Голд гондола“ Златибор спровело акцију сађења зимзеленог пејзажног биља око пословне зграде овог предузећа. Како гондола Златибор има путању преко великог дела Парка природе,  избор овог младог чајетинског предузећа за партнера у акцији није  био случајан.


Бошко Шопаловић, управник Парка природе Златибор, овом приликом је подсетио nа значај четинарских шума..

"Завршили смо овде садњу садница хортикултуре да би кроз ову једну садницу симболично показали шта значи једно дрво, а шта шума као сложена заједница биљака, за производњу чистог ваздуха. Сваки појединац мора дати све од себе да се сачува природа и све оно што нам значи здравље,посебно ови прелепи борови. Поређења ради, само један одрасли бор са добром крошњом може да покрије простор здравим кисеоником до пола хектара." 


Шуме, на подручју Парка природе који захвата 42 000 хектара, координирано чувају чувари шума са чуварима Парка природе. Међутим, немар само једног појединца може да нанесе велику штету том благу, као што смо велики број пута имали прилику да видимо. Због тога је едукација људи у области екологије као и сарадња са јавним предузећима и установама,  неопходна.


"Ми , као одговорно предузеће, сарађујемо са "Србија шумама" и трудимо се да свој простор оплеменимо  и да сачувамо даље од урушавања и загађења. Мислим да смо на добром путу да остваримо леп успех и надам се да ће се резултати  наше сарадње већ видети догодине у пуном сјају, када успемо да уредимо простор око међустанице Гондоле.  "Србија шуме" су већ поставиле летњиковце и клупе. Даље је на нама да оплеменимо тај простор  зеленилом, пре свега боровима ", каже Миломир Туцовић, извршни директор ЈП „Голд гондола“.


Предузеће "Србија шуме" организовало је на овај дан акције пошумљавања у свим шумским газдинствима на територији Србије у циљу бољег квалитета живота грађана.

Мирјана Ранковић Луковић