Потписан меморандум о сарадњи (видео)

потписивање меморандума

У Великој сали Скупштине општине Чајетина а на обострано задовољство, потписан је меморандум о сарадњи између Општине Чајетина и Спортског удружења Универзитета у Београду у вези са реализацијом програма „UniSport“  што подразумева реализацију пројекта „UniRace“ (трке са препрекама) и Међународне конференције о спорту.

Интерес Универзитета у Београду је брига о здрављу студената и из тог разлога основано је Спортско удружење које се бави организовањем и такмичења и рекреативних активности за студенте и запослене на  универзитету. Прилика да студенти бораве на Златибору је шанса се се извуку из једног начина живота у великом граду који је везан за недовољну физичку активност  и шанса да студенти као појединци боље функционишу у смислу целокупног здравља и да развију навике избалансираног духовног и физичког ангажовања.

„Велика активност и оно што смо овде дошли да промовишемо је тзв. Трка са препрекама „Unirace“ 2022. и то је сад нешто  што је актуелно у целом свету. То су трке у планинским условима са препрекама које показују целокупну физичку спремност такмичара у зависости од узраста. Ми верујемо да је Златибор право место где једна таква трка може да се направи а и током трчања имаће окружење које је прелепо и које стимулише и даљи долазак на Златибор јер ми желимо да наши студнти стекну навику редовног доласка у места у Србији која имају овакве природен лепоте“, каже  проф.др Иванка Поповић председница Спортског удружења универзитета у Београду.

Меморандум о сарадњи у име општине Чајетина потписао је председник општине Милан Стаматовић изразивши част  и задовољство о сарадњи а уједно и истакавши како се оштина Чајетина трудила кроз векове  да сачува планину Златибор за спорт и рекреативце. Сарадња са универзитетом постоји од раније, с обзиром да се на овој планини налази студентско одмаралиште и да су студенти управо ти који су најбоље промовисали општину Чајетину и Златибор.

„Боравак студената овде на Златибору и те спортске традиционалне активности су сигурно помогле и домаћем становништву да и они крену за модерним, савременим идејама, да се поуздају у струку и да примене  знање које су студенти доносили. Златибор је планина која има те потенцијале за базичне припреме, за здравље, за опоравак а најлакше и најбоље је учити и припремати се за испите у природи, у том природном и здравом окружењу. У томе видимо бенефите ове сарадње а општина Чајетина ће све учинити да ово заживи и да то буде једна својеврсна традиција“, рекао је Милан Стаматовић, председник општине Чајетина.

Бенефит трке је и то што ће се струденти месецима унапред морати да припремају и на тај начин повећаће ниво физичке спремности.  У наредном периоду размотриће се и могућности других видова сарадње општине Чајетина и Спортксог удружења Универзитета у Београду. 

Данка Миловановић