Златибор - благотворна планина

Zlatibor blagotvorna planina

Златибор је од давнина познат као планина погодна за одмор, опоравак и лечење, умерене климе и изузетно пријатног амбијента, просечне надморске висине 1.000 метара. Препознатљив је по многим природним лековитим чиниоцима међу којима се издвајају: веома чист и сув ваздух, низак ваздушни притисак и велика инсолација, преко 2.000 сунчаних сати годишње.

Златибор, са пријатном климом, лековитом ружом ветрова, мирисима борова и цветних ливада од давнина погодује здрављу посетилаца. „Златна планина“ поседује идеалне услове за пешачење уређеним пешачким стазама, планински бициклицам, спортске припреме и многе друге видове активног одмора. Златиборске стазе, дуге и разноврсне, пројектоване су тако да могу задовољити различите потребе. Како оних који би само да прошетају и без великих напора уживају у благодетима ове планине, тако и других који би да се упусте у мало већу авантуру и истраже удаљеније и мање познате делове Златибора.

На овој планинској висоравни одвијају се припреме и такмичења многобројних спортских екипа, којима лековит ваздух помаже на путу до успеха. Спортски туризам на Златибору све је развијенији последњих деценија. Поред разноврсних смештајних капацитета, све више се улаже и у изградњу спортске инфраструктуре, направљени су одлични спортски терени за готово све екипне спортове, као и дворане по високим стандардима. Током читаве године велики број спортских екипа из целе Европе је препознао тај златни потенцијал Златибора оличен у изузетним условима за спортске припреме.

Имајући у виду да је атмосферски притисак на Златибору изузетно повољан, боравак на овој планини повољно утиче на побољшање крвне слике, пре свега на пораст процента хемоглобина у крви и повећање броја црвених крвних зрнаца. На основу тих закључака, Златибор је проглашен терапијским подручјем за сва акутна и хронична обољења респираторних органа, штитасте жлезде и анемије свих облика.

Здравствени туризам користи благодети Златибора, где се сусрећу медитеранска и континентална клима, која утиче на побољшање здравља и свеукупне психо-физичке кондиције човека. Златибор располаже смештајним капацитетима, кадровима и опремом која га чини изузетно погодним за пружање услуга у здравственом туризму. Водећа установа је Специјална болница за болести штитасте жлезде и болести метаболизма „Златибор“ – Чигота, која нуди и нови програм "Пост Цовид Чигота Опоравак" - рехабилитација пацијената након прележане Цовид 19 инфекције.

Саставни део здравствене туристичке понуде Златибора јесте и изузетно разноврстан биљни свет. Пространи шумски комплекси омогућавају излетничко-рекреативне туристичке обиласке, пружају незабораван естетски ужитак и имају велики лечилишни значај.

Златибор је дестинација где су препознате потребе савременог госта, где је пронађен начин да се квалитетном и садржајном понудом изађе у сусрет свим захтевима. Поред чистог ваздуха и природе који пре свега красе Златибор ту је и низ садржаја које свако може да открије у складу са својим инересовањима и да употпуни свој боравак. Природни услови Златибора, квалитетна понуда, разноврсни садржаји и богати програми за боравак гостију свих узраста ће још једном доказати зашто је Златибор најпосећенија планина у Србији, за све генерације и током сваког годишњег доба.