Кон: Затворити све на десет дана није довољно

Кон

Епидемиолог Предраг Кон изјавио је да саме ковид пропуснице "не решавају ништа".

Он је поновио да је за значајније побољшање епидемиолошке ситуације у Србији неопходно затварање на 10 дана, "свега осим оног што је неопходно за животне потребе".

Кон је поновио да се значајније побољшање епидемиолошке ситуације у Србији не може очекивати "све док се не уведу нове рестриктивне мере и повећа обухват вакцинације".

"Стојимо стабилно на високом нивоу и не види се тренд опадања. Зато сматрамо да је неопходно затварање на 10 дана свега осим онога што је неопходно за животне потребе а апсолутни минимум да би могло да се очекује озбиљније деловање мера јесте да ковид пропуснице важе 24 сата", рекао је члан Кризног штаба за сузбијање епидемије.

Упитан како је могуће да је и поред вакцинације број умрлих претходних дана готово идентичан као прошлог децембра када цепива није било, Кон је рекао да две дозе вакцине "нису довољне" што се како је додао, схватило тек у јуну на основу података из Израела.

"Две дозе нису биле довољне да спрече инфекцију, да дође до заражавања па и да спрече могућност преношења међу онима који су вакцинисани. Тако смо дочекали овај вирус потпуно раширених руку, не поштујући никакве мере преко лета што је довело до повећања његове снаге, потенцијала", казао је епидемиолог.