Од одбојке до воћарства (видео)

Боровнице

Постоје спортисти који и по завршетку каријере  остану у спорту, не могу без њега, а постоје и они који "побегну" главом без обзира у загрљај новој љубави. У спорту су повреде нешто што играчима најтеже пада, али се слично дешава и на другим пољима, као нпр.  у пољопривреди где се људи и те  како могу суочити са бројним пеховима. Такво искуство има и Немања Лазић који се, након одбојкашке каријере дуге 18 година, упустио у посао у пољопривреди.

https://www.youtube.com/watch?v=0qjB-gEblUo

Одбојкаш из Ужица, Немања Лазић, одлучио је да уз помоћ свог дугогодишњег бившег саиграча, тренера, а сада већ пријатеља и партнера у послу, започне заједнички бизнис. Као потпуни лаици одлучили су да се баве производњом малина и боровница а како и сам каже, срећа их је добро послужила и једино за чим жалe јесте што се и раније нису почели бавити пољопривредом. У селу Крива Река купили су преко шест хектара земље, од чега се на 1.4 хектара простире засад малине а засад боровнице заузима површину од 1,2 хектара.

"Дуго сам размишљао заједно са мојим другаром, шта бисмо могли да радимо и да имамо неки свој посао. С обзиром да обојица волимо и село и природу, прва одлука је била на малини. На крају смо одлучили да ипак мало више ризикујемо и да засадимо и малину и боровницу како бисмо имали две културе које би гурале једна другу, и тако смо пре четири године засадили и једно и друго", рекао је Немања Лазић.

Доста новца, труда и рада било је потребно како би достигли ниво на ком су сада. У овој години очекивали су готово пун род малине и бар за 50% више боровнице у односу на претходну али, као и другим произвођачима, принос ове године био је испод очекивања, чему су допринели пролећни мразеви и велике суше.

"Тешки су били временски услови, од почетка године када се пупољак почео отварати било је пар дана јаких мразева и већ нам је ту род прилично смањен, до чак 30% и на боровници и на малини. Касније смо имали проблема са сушом, није било довољно воде за пиће а камоли за заливање".   

Матичне саднице боровнице набављене су из Холандије и у питању је тзв. "дјук" садница а што се тиче малина, младице су набавили од "Сирогојна компани", што се испоставило као веома добар потез. С обзиром да многи у нашем окружењу имају потешкоћа у проналажењу радне снаге, ови млади пољопривредници за сада се не жале. Кажу да у помоћ долазе и одбојкаши, комшије, породица а ту су и стални радници чији рад адекватно награђују јер сматрају да је то један од најбитнијих фактора којим се добар радник задржи у послу. Младима који имају намеру да се окушају као будући пољопривредници Немања поручује:

"Што се тиче млађих генерација, морају да буду спремни на велики рад и да не иде све тако глатко као што многи причају. Не само у овом послу, него у свим пословима има и успона и падова, али ако сте упорни и вредни ја мислим да у сваком послу може да се успе".   

У наредном периоду очекује их још доста посла како би младим изданцима пружили неопходну заштиту и током зимских дана. Данка Миловановић