Алпиниста на "висини" задатка (видео)

Алпиниста

С обзиром да живи у месту смештеном између две планине, Овчара и Каблара, и не чуди што се од тинејџерских дана почео бавити алпинизмом. Овај екстремни спорт био је добра основа за полагање међународно признатих лиценци за висинске радове. И тако је Милан Макојевић, власник предузетничке радње "Малпа", спојио лепо и корисно. Већ седам година  упоредо се бави спортом који воли и висинским радовима који су од користи и њему и другима.

https://www.youtube.com/watch?v=6fxIj_779GA&ab_channel=TV%C4%8Cajetina

Висински радници су радници обучени за радове на тешко доступним местима, где није могуће поставити скеле или употребити дизалицу. Поред савладаног страха од висине и способности на ужадима, висински радници морају бити и добри мајстори како би посао квалитетно урадили. Обука коју пролазе састоји се од три нивоа а овај млади чачанин достигао је и највиши ниво који је потребно обнављати на сваке три године.

"Поред тога што подразумева шест дана обуке и седми дан полагања, обука обухвата и обучавање како би човек био и ментално и физички способан за рад на висини. Такође, ту прелазите разне врсте препрека попут неких простих пењања уз уже, спуштања низ уже, преласка са ужета на уже, затим компликованија спашавања а након стеченог искуства прелази се на полагање нивоа. Ја сам дошао до трећег нивоа и могу рећи да сам сада супервизор за висинске радове и могу да спасем човека из било које ситуације на висини", каже Милан Макојевић, висински радник.

Страха је у почетку било али временом је кроз пењање савладан. Према речима нашег саговорника, када се упозна техника, начин коришћења уређаја и када имате поверења у опрему и обуку коју сте прошли, ризик се своди на минимум. Неки од специфичних послова које обављају су кровопокривачки радови, лимарски радови, термо и хидро изолације, заштита од голубова, сечење и одржавање стабала, фарбање високих конструкција, монтирање антена...

"Овде тренутно на Златибору висим на једној згради где поправљамо релативно нову дрвену фасаду која је пустила смолу па је то мало естетски ружно због чега уклањамо смолу и затим фарбамо целу фасаду. С обзиром да Златибор тежи ка здравом еколошком смеру и да нема загађења ваздуха самим тим ни оџака, све је на струју и то је мало отежавајући фактор за нас. Морамо да се сналазимо и да се обезбеђујемо преко целе зграде. Овде сам се везивао за греде и пребацивао уже преко целе зграде". 

Опрема која је потребна за извођење ових екстремних радова састоји се од појаса који обухвата цело тело, спушталице и грудне пењалице, клупице, додатног сигурносног појаса и  шлема. Милану ништа не представља проблем осим што има потешкоћа у тренутцима погађања послова јер су људи неповерљиви и скептични. Оно што је битно, јесте да на послетку сваког одрађеног посла сви буду задовољни квалитетом.

Данка Миловановић