Започето пошумљавање претоварне станице КЈП "Златибор" (видео)

Пошумљавање

Општина Чајетина је преко Иновационог бизнис центра Златибор узела учешће на конкурсу расписаном ове године и у сарадњи са Министарством заштите животне средине започела пројекат „Пошумљавања претоварне станице Златибор“. Акција садње започета је у октобру  а радове изводи КЈП "Златибор" Чајетина.

https://www.youtube.com/watch?v=se4Y3fPaHDE&ab_channel=TV%C4%8Cajetina

Подручје на месту некадашњег мајдана, око будуће управне зграде КЈП „Златибор“, било је деградирано и пре садње обављени су припремни радови који подразумевају дренирање и насипање земље. У току првог дана пошумљавања радници зеленила КЈП „Златибор“ заједно са запосленима из управе предузећа вршили су садњу 1500 младица црног бора.

"Пројектом који радимо са Министарством заштите животне средине обухваћена је површина од око 30а док се општина Чајетина определила да ово подручје среди у комплету и сада ће се пошумљавати око 2 хектара. Решили смо да средимо комплетан терен и да се и даље пријављујемо за овакве акције као и за добијање садница како бисмо комплетан овај потез пошумили. Данас вршимо садњу младица црног бора док нас крајем октобра очекује садња Панчићеве оморике и надамо се у што краћем периоду бреза које су мало захтевније јер су листопадне и морамо сачекати да опадне лист како бисмо их безбедно пресадили", рекла је Вера Благојевић, КЈП "Златибор".

На велику радост присутних, акцији су се прикључили и ученици ОШ „Димитрије Туцовић“ са Златибора заједно са својим наставницима који су иначе стална подршка у акцијама које КЈП "Златибор" изводи.

"Познато је да смо ми већ осам година Еко школа у том међународном програму и на различите начине, кроз разне акције трудимо се да укључимо децу, да их едукујемо пре свега како би и практично дали допринос у унапређењу стања животне средине. До сада нисмо имали овакву акцију, ово је новина и много нам је драго", каже Зорица Милосављевић, ОШ "Димитрије Туцовић" Чајетина.

Приликом учешћа у пошумљавању деци је објашњено како се може унапредити и очувати стање животне средине.

"Прво смо видели саднице и  објаснили су нам како треба да се ради с тим што мени није требало објашњење јер сам као мала са мојом баком садила. То ми је остало у лепом сећању и чим сам чула да ће се ова акција спроводити одмах сам пристала", Кристина Кутлешић, ученица ОШ "Димитрије Туцовић".

"Први пут учествујем у пошумљавању и ово је веома битно за цео Златибор и округ", Јанко Радишић, ученик ОШ "Димитрије Туцовић".

"Ја волим природу и шуме и одмах сам се прикључила акцији пошумљавања. Дечаци ископају рупу, ми девојчице положимо саднице и на крају закопавамо", Вања Туцовић, ученица шестог разреда.

У наредним данима планирана је садња 132 Панчићеве оморике а након тога и 225 садница брезе. Укупна вредност поменутог пројекта је око 2.025.000 динара од чега ће Министарство учествовати са 1.500.000, док ће остатак средстава финансирати Општина Чајетина.

Данка Миловановић