Међународни дан борбе против рака дојке: Превентива, пре свега (видео)

Међународни дан борбе против рака дојке

На Међународни дан борбе против рака дојке, Удружење грађана "Женски центар Милица" из Врњачке Бање у сарадњи са "All Seasons Residence " апартманима, окупио је на Златибору велики број жена из целе Србије са циљем да се широј  јавности скрене пажња на проблеме пацијенткиња оболелих од ове тешке болести  и  борбу за квалитетну превенцију и лечење сваке жене у Србији. Имајући у виду да се у Србији  сваке године региструје око 3 700 нових случајева, док чак око 1 700 заврши са смртним последицама иако је болест излечива уколико се рано открије, овај вид подршке и борбе је и те как потребан.

https://www.youtube.com/watch?v=UxMCP_Re5zs

Неколико женских удружења  за борбу против рака дојке из целе Србије окупило се 23. октобра на Златибору како би поделили своја искуства и направили планиве за будућу сарадњу и заједничку борбу за квалитетније лечење и доступност иновативним терапијама и савременој дијагностици.

"Имајући у виду да око 36% жена мора да прекине боловање јер не могу финансијски да издрже своје лечење,имајући у виду да многе остану без партнера (чак 5%), као и то да немају довољно информација и да се преко 40% информише преко интернета, ми смо покренули једну причу да доступност информација буде што боља и и да се изборимо за представнике у државним институцијама који ће заступати глас пацијената и изборити се за њихова права. И даље 2/3 жена са метастаским раком нема терапију; једини смо у Региону. Ја се надам да ће ова мрежа храбрих жена из Крагујевца, Краљева, Врања, Ниша, Суботице, Београда, Врњачке Бање..., успети да се избори са тим", прича Весна Бонџић, председница Удружења"Женски центар Милица" из Врњачке Бање.

Рано откривање и третман пружају најбоље шансе за излечење рака дојке. Због тога је, како истичу представнице удружења, јако битно да жене одвоје време  и посвете се себи свакога дана , свакога месеца нека посвете пажњу самопрегледу, сваке године потребно је да оду на ултразвук, а на сваке две године на мамограф.

"Живот иде даље и жена мора да схвати да је то болест као и свака друга, која је излечива. Само треба слушати лекаре и струку.Али, на жалост, немамо довољну подршку", каже Сузана Ђорђрвић, УГ "Воља" Крагујевац. Са њом се слаже и Милица Бећарић, УГ "Једна уз другу" Суботица.

"Нема враћања дана. Дани пролазе. Сами себе морамо чувати, тако да је превентива пре свега, и у КОВИД условима."

"Женски центар Милица" тренутно је фокусиран на умрежавање жена које су у процесу лечења, као и оних излечених како би се створила једниствена база података и истовремено женама пружале важне и тачне информације и обавештења. Такође се ради на Националном центру за подршку онколошких пацијенткиња са раком дојке и гинеколошких карцинома, који ће имати искуствену телефонску подршку жена које су се едуковале од стране струке кроз академију за пацијенте, као и могућност онлајн консултација са врхунским онколозима и хирурзима, члановима  Стручног већа. Ове консултације су се показале као веома корисне у време пандемије, каже Весна Бонџић, када су лекари постали недоступни пацијенткињама. Поред тога, ради се на кампањи о информисању јавности о покретању иницијативе за увођење иновативних терапија за лечење жена од рака дојке.

Мирјана Ранковић Луковић