По дугогодишњој традицији, златиборска општина Чајетина 30. јуна прославља свој општински празник. Ове године Дан општине биће обележен низом садржаја који су круна дугогодишњих капиталних инвестиција и великих улагања у развој како Чајетине и Златибора, тако и околних села.

Један од најважнијих догађаја за општину Чајетину свакако ће бити 29. јун, када ће на Златибору у рад бити пуштено Постројење за пречишћавање отпадних вода. Једно од најсавременијих у Србији и овом делу Европе, постројење ће омогућити да отпадне воде са Златибора теку чисте ка дринском сливу, а подземне и друге воде које теку у близини буду у потпуности заштићене од загађења. Постројење се налази поред тока речице Обудовице, око два километра низводно од туристичког центра Златибора. Свечана церемонија пуштања у рад је у уторак 29. јуна у 12 часова.

Као и претходних година прослава Дана општине Чајетина биће увеличана манифестацијом “Видовданске културне свечаности“, која ће ове године бити уприличена у суботу 26. јуна у сали Културног центра Златибор, са почетком у 18 часова. У оквиру свечаности заслужни добијају признања „Витез Србије“. Ове свечаности организују се 12. пут заредом под покровитељством општине Чајетина, уз подршку Туристичке организације Златибор.

У недељу 27. јуна у селу Јабланица биће одржан традиционални “Сеоски вишебој“, манифестација са дугом традицијом, која представља такмичење у традиционалним занатима, вештинама и спортовима. Приказује и негује занате и вештине које полако нестају, а који су врло живописни и чине препознатљив мотив Златибора.

Прослава Дана општине биће увеличана са још два значајна догађаја. У петак 25. јуна у 12 часова Комесаријат за избеглице и општина Чајетина уручиће кључеве од 12 станова избегличким породицама из БиХ и Хрватске. Зграда са становима изграђена је у чајетинском насељу Ћетен.

У понедељак 28. јуна у 13 часова биће одржана конференција за медије у Бранешцима поводом отварања Пословне зоне “Бранешко поље“, а истог дана се обележава и Дан Библиотеке “ЛЈубиша Р. Ђенић“ Чајетина. У оквиру обележавања Дана библиотеке у 20 часова биће отворена изложба слика Ђорђа Станића.

Свечаности поводан Дана општине биће крунисане свечаном седницом Скупштине општине Чајетина, заказаној за 30. јун у 12 часова у сали Културног центра Златибор.

Туристичка организација Златибор узеће учешће у свим активностима које је општина Чајетина припремила у предстојећим данима. Сваки од догађаја има посебан значај за туризам Златибора, а велики допринос који општина Чајетина даје култури, привреди, туризму и очувању животне средине Златибора, уз вредна улагања у многе важне подухвате, најбољи су показатељ јасне визије и сигурних корака којима ова локална самоуправа корача ка будућности.