Ниске концетрације полена на Златибору

Агенција за заштиту животне средине почела је мерење концентрације полена 24 алергене биљне врсте у ваздуху на подручју Златибора и околине. Мерење се обавља се у оквиру систематског праћења концентрације полена  на територији Општине Чајетина –мерно место на Златибору.

У извештајном периду од 11.  до 17. маја на подручју које покрива мерно место на Златибору, активни су били полени 13 биљних врста: јавора, брезе, граба, леске, јасена, ораха, четинара боквице, траве, храста, врбе, чемпреса, коприве и букве.

Концентрације полена наведених биљних врста углавном су биле веома ниске и нису могле изазвати алергијске реакције осим код веома осетљивих особа. Три биљне врсте: четинари, чемпреси и јавор емитовале су веће количине полена, па су њихове концентрације полена повремено прелазиле у зоне умерно високе и високе концентрације полена, могле су изазвати реакције код особа алергичних на ове полене.

С обзиром да је „златиборски семафор“ у претходном периоду регистровао највеће вредности полена борова и јела, који нису велики алергени, изузетно је повољан период за пчеле које сакупљају полене за мед од ових врста четинара.

Да подсетимо, општина Чајетина финансира мерење концетрације полена од стране сертификованог стручњака у оквиру Агенције за заштиту животне средине.