"Народни посланик" пред златиборском публиком (видео)

Представу "Народни посланик", по тексту највећег српског комедиографа, Бранислава Нушића, глумци "Ужичког народног позоришта" по први пут су одиграли пред златиборском публиком, у дворани "Културног центра".

"Народни посланик" је урађен у потпуности према изворном тексту Бен Акибе, у режији Славенка Салетовића. Носилац насловне улоге, Слободан Љубичић, напомиње да ништа из изворног текста није изостављено, али да се представа игра на "модеран начин".

-Ова улога је свакако велики мотив за мене, рађена је када сам ја прослављао 35 година рада и зато је и постављена на репертоар. Ово је већ осма година како је играмо. Свуда је изузетно добро прихваћена. Тешко је упропастити Нушића, мада сам гледао и таквих представа (смех). Ми смо жилав народ, смејемо се свакој муци, зато смо ваљда и опстали. Није то ствар политике, то је ствар менталитета. Посебно је задовољство то што играмо на Златибору, ми смо на 25 километара удаљености, тако да би било неумесно не одиграти наш репертоар. Златибор је најпрофитабилнија туристичка дестинација, при том не мислим на "профитабилност" каo на нешто негативно, тако да ће житељи Златибора, а и гости, моћи да уживају у нашем репертоару и надам да ћемо додатно допринети културној понуди на Златибору- изјавио је Љубичић непосредно пред излазак на сцену.

Мало шта ново се може рећи о комаду који је један од стандарда за позоришта широм земље. Како драматурзи и књижевни критичари воле да кажу, "Нушић је актуелан у сваком систему", наглашавајући његов скоро па пророчански начин посматрања политичких процеса, али кроз осликавање самог менталитета народа.

-Играмо Нушића већ више од 50 пута, тако да нам је то на неки начин лаган посао, а много је добро када комедију играш на такав начин. Људска психа је нешто што се вековима не мења, тешко да ће се и мењати, осим ако човек не еволуира у нешто боље. Није битно која власт се критикује, Шекспир је исмевао власт уопште, као и људске слабости које доводе до неких ситуација које се исмевају. Мени је први пут да играм пред златиборском публиком, тако да ћемо видети како ће нас прихватити - каже Вахидин Прелић, који тумачи улогу адвоката Ивковића.

Осим Љубичића и Прелића, глумачку поставу чине: Дивна Марић, Тијана Караичић, Горан Шмакић, Биљана Здравковић, Драгана Врањанац, Игор Боројевић, Никола Пенезић, Момчило Мурић и Бранислав Љубичић.

https://www.youtube.com/watch?v=pzu0nR8gLpg