Најављено поскупљење цигарета

најављено поскупљење цигарета за око 10 динара

Због редовног усклађивања акциза, паклица цигарета ће према новом ценовнику бити скупља у просеку за око 10 динара,

За неке марке цигарета нови ценовник ће почети да важи од 31. јануара, док ће неки произвођачи примену нових цена почети неколико дана касније.

Према ценовнику објављеном у "Службеном гласнику", најјефтинија паклица појединих произвођача сада ће коштати 290 динара, а најскупља 570.

 Дуванџије се два пута годишње усклађују са акцизним календаром, најчешће почетком фебруара и у јулу. Предвиђено је да се специфична акциза увећава за 1,5 динара по паклици до краја 2025. године. Уз њу се зарачунава и пропорционална компонента овог намета од 33 одсто цене цигарета, а томе се додаје и ПДВ.

 До 2025. године предстоји још седам планираних увећавања акцизе како би се достигли стандарди договорени са ЕУ.

 Иначе, до 2025. године ниво акцизе у Србији по паклици цигарета требало би да досегне најмање 1,8 евра.

 Средњорочним планом предлаже се да се специфична компонента акцизе сваких шест месеци повећава за 1,5 динара по паклици. Предложене су измене и за начин обрачунавања акцизе за несагоревајући дуван који се све више користи као супституција за цигарете како би се смањила разлика између акцизе на тај производ и акцизе на цигарете.

 У Србији акциза на несагоревајући дуван је 6,76 процената малопродајне цене, а у ЕУ је од 11,08 одсто у Холандији до 51,04 одсто у Француској.

 Предложено је и да се акциза на течност за пуњење електронских цигарета увећава за по један динар по милилитру сваке године у средњорочном периоду до 2025. године.

 

 

Аутор Телеграф